V řadě evropských zemí můžete za volant usednout i po skleničce vína

5. březen 2019 13:19

Alkohol za volant nepatří. Česká republika patří k zemím, kde je nulová tolerance k alkoholu v krvi řidiče. V řadě zemí si ale můžeme dát třeba k obědu nebo po večeři nějakou tu skleničku vína nebo své oblíbené pivo. Jinde ale zase nesmíme s alkoholem sednout ani na kolo.

Stejně jako u nás je nulová tolerance k alkoholu v Maďarsku a na Slovensku. Nejčastěji je stanovena hranice alkoholu v krvi řidiče do 0,5 promile. „Půl promile alkoholu v zahraničí – to je Belgie, Francie, Itálie, Chorvatsko, Nizozemí, dále ještě Švýcarsko,“ vyjmenovává nejoblíbenější turistické země Petr Vomáčka z ÚAMK.

Čtěte také

K nim můžeme přidat ještě Finsko, Španělsko, Irsko nebo Řecko. Také v Německu mají toleranci do půl promile, ale pro řidiče do 21 let a pro ty, co mají řidičák méně než dva roky, platí nulová tolerance. Naopak nejvyšší toleranci mají v Rakousku – 0,8 promile. V Polsku a Norsku je to zase pouze 0,2 promile. U nás je pokuta pro opilého řidiče minimálně 10tisíc až 20 tisíc korun, při větší opilosti pak 25 tisíc až 50 tisíc korun. S tím pak jde ruku v ruce zákaz řízení až na dva roky a nad 0,3 promile 7 bodů do karty řidiče. Vysoké tresty na nás čekají i v zahraničí.

„Nejpřísněji se trestá v Irsku, kde je také nulová tolerance, ale pokuta je tam až 2 tisíce euro za překročení tolerance – tudíž velice vysoký trest, jak pro nás, tak ostatní řidiče. Jiné pokuty jsou kolem 150 nebo 100 eur v ostatních zemích,“ upozorňuje Petr Vomáčka. A pozor, jsou země, kde se alkohol kontroluje nejen u řidičů motorových vozidel.

„Ve Skandinávii, Irsku a Velké Británii se vztahuje nulová tolerance i na cyklisty. A třeba v Norsku policie kontroluje i obsluhu motorových lodí a plachetnic, pro kterou platí hranice 0,8 promile. Tyto postihy ovšem platí pouze při malém překročení tolerované hranice.

Čtěte také

„Zpravidla, když je větší hladina alkoholu v krvi naměřená v krvi nebo v dechu, tak z 90 % procent je uvalena vazba na jeden a více dní, zákaz řízení a vyhoštění ze země – vyhoštění pouze v extrémních případech.“ Abychom pak měli představu, co se do tolerance vejde, dejme slovo profesorovi Tomáši Zimovi. „Zhruba 0,2 promile alkoholu v krvi může být jedno desetistupňové pivo, dvě deci vína nebo jedna malá odlivka destilátu.“

Ale pozor! Nelze to brát za bernou minci, záleží na každém z nás. „Hodnota při vrcholu může být v některých případech klidně 0,35 promile – u ženy, na lačno, rychle vypité, ve špatné zdravotní kondici,“ varuje Tomáš Zima. Proto bychom ani v zemích, kde je tolerance k alkoholu, neměli zmíněné množství překračovat.

autor: pgj
Spustit audio