V Libereckém kraji platí výstraha meteorologů před rizikem vzniku požáru

30. duben 2024 09:12

Liberečtí krajští hasiči varují před rizikem vzniku požáru hlavně v souvislosti s takzvaným pálením čarodějnic. Spolky nebo firmy by měly rozdělávání ohňů předem nahlásit.

Čtěte také

Hasiči zároveň žádají, aby lidé k nahlašování nepoužívali tísňovou linku, ale formulář na jejich webu. Jednotlivci rozdělávání ohně hlásit nemusí, pokud to nenařizuje obecní vyhláška.

Při pálení ohňů by lidé měli dodržovat základní pravidla. „Zakázáno je například rozdělávání ohně ve vysoké suché trávě nebo na strništi a také ve vzdálenosti menší než 50 metrů od lesa. Hranici z polen postavte tak, aby byla stabilní a nehrozilo její zhroucení. Po skončení pálení je třeba ohniště prolít vodou, či zahrabat hlínou,“ upozorňuje mluvčí krajských hasičů Jaroslava Benešová.

Český hydrometeorologický ústav zveřejnil výstrahu před nebezpečím vzniku požárů, která platí 30. dubna a 1. května 2024. Aktuální stav je možné sledovat zde.

Na základě březnového nařízení Libereckého kraje již nevyhlašuje zákaz rozdělávání ohňů, kouření a odhazování doutnajících předmětů na místech zvýšeného nebezpečí vzniku požárů, aj hejtman Libereckého kraje. Výstraha ČHMÚ je v tomto případě nadřazená.

Liberecký kraj doporučuje sledovat aktuální stav výstrahy v jednotlivých obcích s rozšířenou působností.

autor: Kateřina Hartmanová | zdroj: Liberecký kraj
Spustit audio

Související