Ústí nad Labem plánuje zvednout daň z nemovitosti pro podle města problematické parcely

12. duben 2024

Ústí nad Labem chce navýšit daň z nemovitosti pro vybrané parcely ve městě. Návrh pro vyhlášení opatření obecné povahy projednali zastupitelé a potvrdit ho mají na červnovém zasedání.

„Měl by to být signál pro ostatní občany, že to město chce řešit problematické části města, kde víme, že jsme neustále terčem kritiky, že se nějakým způsobem nesnažíme donutit majitele objektů, kteří se o ně nestarají, k tomu, aby tu zodpovědnost o ten objekt a jeho okolí převzali,“ vysvětlil důvody pro návrh na zvýšení daně z nemovitosti u 21 parcel ve městě primátor Petr Nedvědický z hnutí ANO.

Ročně by to mělo do městské kasy přinést podle něj zhruba 400 000 korun. Vedle bývalého hotelu Máj na Severní Terase se má navýšení daně týkat i některých parcel ve Sklářské ulici a v ulici Na Nivách.

Primátor zmínil například problémy s odpadem: „Vyhazují vše z oken, je to jako běžný standard. Ani v rámci svého majetku, jako třeba předzahrádek, se nestarají o to, co tam je, takže tam je biologicky nebezpečný odpad. A tohle všechno pak město musí na své náklady likvidovat.“

Nové opatření by mohlo začít platit v roce 2025

Návrh na zvýšení daně podpořilo 27 zastupitelů, jeden se hlasování zdržel.

Pro navýšení koeficientu byl i opoziční zastupitel Martin Krsek z PROÚstí. Podle něj by ale mělo město lépe odůvodnit výběr konkrétních parcel.

„Očekával jsem, že když budeme vybírat ve městě objekty, u kterých chceme uplatnit toto opatření, tak že na to budeme mít nějaké analýzy problémových objektů, kde budou vyhodnocené jako skutečně nejproblematičtější, protože jinak hrozí, že by se majitelé těchto objektů bránit u soudu s tím, že je to diskriminační,“ vysvětlil Krsek.

K návrhu na zvýšení daně z nemovitosti na koeficient 5 teď mohou majitelé pozemků dávat připomínky a námitky. Finální verzi opatření mají zastupitelé projednat v červnu. Pokud ho schválí, začne nová sazba daně platit od nového roku.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související