Upravená pravidla pro záchrannou uličku: Po dvou letech ubývá nerespektu

27. listopad 2020 14:00

Od podzimu 2018 platí povinnost vytvářet uličku na víceproudých komunikacích mezi levým a ostatními pruhy. Jak pravidlo po více než dvou letech respektují čeští řidiči?

Čtěte také

Chování řidičů v koloně před doprvní nehodou může zásadním způsobem ovlivnit rychlost, s jakou se dočkají pomoci případní zranění. Už více než dva roky je stanovená povinnost vytvářet záchrannou uličku na víceproudých komunikacích jako v okolních zemích mezi levým a ostatními jízdními pruhy. Příslušná novela zákona o provozu na pozemních komunikacích platí od 1. října 2018.

Ulička musí být široká alespoň 3 metry, aby jí projela i hasičská, respektive těžká vyprošťovací technika. Stále se ale stává, že 'uličku pro život', jak jí zachranáři říkají, řidiči nevytvářejí. Buď vůbec, anebo pozdě.

Záchranná ulička: Pravidlo pravé ruky

Třeba 11. listopadu 2020 měli středočeští hasiči problém se dostat k vážné nehodě na dálnici D1. "Oni jeli na dálnici tak zvaně proti sobě, každý v jiném směru. Ovšem stalo se to, že ty naše jednotky, které jely ve směru na Brno, uvízly v koloně. Proto to velké vyprošťovací auto, které na místo mířilo, bylo komplikovanější tam dostat," připomíná mluvčí středočeských hašičů Tereza Fliegerová.

QR kódy: Stažení aplikace Zpravodaj Zelené vlny – iOS / Android

Prohřešků ubývá

Hasiči i policie se ovšem shodují, že případů, kdy nemají záchranáři kudy projet, je méně.

"Většina českých řidičů instinktivně tu záchranářskou uličku při tvorbě kolon vytváří," potvrzuje šéf dopravní policie Jiří Zlý.

Motoristé, kteří neuhnou záchranářům, můžou od dostat až dvoutisícovou pokutu. Přísnější tresty pak hrozí těm řidičům, kteří uličku zneužijí a projíždějí jí.

"Pak by tam ta sankce byla podstatně přísnější a to ve správním řízení od pěti do deseti tisíc korun pokuty, zároveň se zákazem činnosti od půl roku do jednoho roku a sedm bodů," doplňuje Jiří Zlý.

V zahraničí vyšší sankce

V zahraničí jsou pokuty za nevytvoření uličky pro záchranáře tvrdší. V přepočtu téměř dvacet tisíc korun můžete dostat v Rakousku. V Německu nerespektování této povinnosti přijde na minimálně 200 eur, tedy více než 5 tisíc korun. V závažných případech to může být 320 eur a k tomu jeden měsíc zákazu řízení.

Čtěte také

Jak správně vytvořit uličku

Na dálnici musí uhnout řidiči v levém pruhu co nejvíc ke středovým svodidlům, auta ve všech ostních pruzích (středním a pravém) musí uhýbat co nejvíc k pravé krajnici. Na dvouproudové silnici (jeden pruh pro každý směr) to je jednoduché, řidiči uhýbají vždy k pravé krajnici. Uličku je potřeba vytvářet ihned při dojezdu do kolony, nečekat až se objeví modré majáky. Uličku je nutné udržovat neustále, neuzavírat ji po projetí jednoho vozidla IZS. A šířka uličky musí být minimálně 3 metry.

autoři: Luděk Hubáček , ZV
Spustit audio