Únava při řízení přichází skrytě – dělejte pravidelné přestávky!

17. červenec 2013 15:44

Odpočatý řidič zvládne přibližně desetihodinovou cestu. A to ještě za předpokladu, že dělá pravidelné přestávky zhruba každé dvě hodiny. Když tohle pravidlo nedodržíme, výrazně roste riziko nehody. Přestávky bychom pak měli dělat od začátku cesty, tedy i v době, kdy ještě únavu necítíme.

Pocit únavy přichází skrytě, kumuluje se a potom se projeví dost negativně v okamžiku, kdy ho nečekáme – takže dělat zastávky opravdu poctivě od začátku a využít je k tomu, abychom se psychicky i fyzicky zregenerovali, radí doktor Jaroslav Větvička.

Čtěte také

Začnou-li nás bolet oči, už jde o souhrn únavy celého organismu a toho bychom se měli vyvarovat. Dlouhé hodiny za volantem s sebou přináší nejen celkovou únavu, ale také bolesti zad a páteře. Proto není hanbou si na parkovišti trochu zacvičit.

„Pokud máme možnost a vezeme s sebou například nějakou karimatku nebo deku, můžeme ji rozložit na trávě, lehneme si na záda, roztáhneme ruce, opřeme dlaně o zem, přitáhneme kolena a pomalými kroutivými pohyby pokládáme nohy na jednu a na druhou stranu a oproti tomuto pohybu nohou otáčíme hlavu do protisměru. Těchto cviků uděláme tolik, abychom byli za třicet vteřin nebo jednu minutu hotoví – tento cvik je velice dobrý proti bolestem celé páteře,“ popisuje Jaroslav Větvička.

Klidně se proběhněte

Pomůže taky protažení, dřepy, popoběhnutí, prostě jakýkoliv pohyb. Proti únavě však můžeme bojovat i při samotném řízení. „Drobné potraviny, bonbóny, ovoce za volant patří a myslím si, že zvláště v prvních fázích cesty, které mohou být jednotvárné – dlouhé jízdy po dálnici, tak jistě rozptýlí.“

Čtěte také

Odborníci doporučují také žvýkačky – žvýkání zvyšuje proudění krve do mozku, naopak nelze doporučit tolik oblíbené a propagované energetické nápoje, zvláště ve větším množství. „Z původně dobrého záměru, že trochu oddálí únavu, se naopak může dostat do stavu, kdy v podstatě nebude schopen naprosto perfektně se soustředit na řízení a může mít také takový pocit, že ho bolí hlava, bušení ve spáncích a celkově je to takový diskomfort, který mu v podstatě neumožňuje, aby vůbec fungoval a jako řidič byl schopen rozeznávat jednotlivé situace,“ konstatuje Pavel Suchánek z fóra zdravé výživy.

Až se budete chtít za volantem třeba lehce pohlavkovat, což někteří dělají, pak raději zastavte a klidně si zdřímněte. Půl nebo tři čtvrtě hodinky může prodloužit život o desítky let.

autor: pgj
Spustit audio