Třetina lidí, kteří mají zkušenost s domácím násilím, ho zažila už v dětství. Jak z kolotoče ven?

25. únor 2024

Byli u domácího násilí jako děti a někteří z nich ho pak zažívají i ve vztazích v dospělosti, a to jako agresoři, ale i v roli obětí. Ukázal to loňský výzkum pro Asociaci pracovníků intervenčních center. Jak pomoct dětem z rodin, kde je domácí násilí na denním pořádku? „Klíčový je včasný záchyt, protože čím déle dítě v takovém prostředí žije, tím významněji to ovlivňuje to, jakým způsobem bude schopné v životě fungovat,“ říká Lenka Felcmanová z neziskové organizace SOFA.

V kolika letech začne dítě vnímat, že to, co se děje v jeho rodině, by se dít nemělo, že to není normální?

Z výzkumů víme, že děti vnímají násilí už v několika měsících věku. Vnímají zvýšený stres například matky, a to působí na jejich stresovou reakci. Skutečně je to tedy od prvopočátku.

Čtěte také

Co si představit pod pojmem domácí násilí? Nejčastěji to jsou asi fyzické nebo hrubé slovní útoky, může to ale být i neustálé slovní ponižování ze strany jednoho partnera. Jaké další formy to jsou?

Může to být omezování partnera v tom, aby se například stýkal se svými přáteli nebo s rodinou. Takový člověk má zvýšenou potřebu kontroly nad tím druhým, kontroluje mu telefon a podobně. Dále je to ponižování, znevažování člověka a jeho hodnoty. Může to být i vyhrožování typu, když někam půjdeš s přáteli, něco si udělám...

Jaké formy chování jsou typické pro dítě, které zažívá nebo je svědkem domácího násilí? Které z vzorců chování si děti můžou nést až do dospělosti? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Vojtěch Bidrman , opa
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.