Tachov spustil informační aplikaci pro Ukrajince

8. květen 2024 13:48

Podle odhadů žijí teď v Tachově více než čtyři tisíce Ukrajinců. Tamní radnice chce, aby se zapojili do dění ve městě. Informace o jejich právech, povinnostech nebo pořádaných akcích k nim vedení města nově posílá v ukrajinštině přes aplikaci Munipolis.

Radnice v Tachově zavedla nový způsob informování tamních Ukrajinců. Ve městě s jedenácti tisíci stálými obyvateli jich žijí odhadem více než čtyři tisíce. Jsou to často dělníci v průmyslových zónách nebo váleční uprchlíci. Vedení Tachova pro ně zřídilo novou ukrajinskou stránku v aplikaci Munipolis. Praktické informace o životě ve městě a další novinky tak mohou Ukrajinci dostávat přímo do svých mobilních telefonů nebo počítačů. „Ukrajinci zde najdou, kdo pro ně v Tachově tlumočí, jaké máme školky a školy, které organizace pomáhají Ukrajincům a podobně,“ vyjmenovává Blažena Smilová, která coby koordinátorka pro integraci cizinců ukrajinskou stránku zásobuje.

O možnosti stáhnout si do mobilu aplikaci s informacemi se Ukrajinci dozvídají z letáků, na kurzech češtiny, od zaměstnavatelů nebo ubytovatelů. A jaká je motivace vedení města pro spuštění této služby? Integrace. „Neradi bychom, aby tu vznikaly nějaké segregované skupiny. Chceme, aby místní Ukrajinci byli platnými občany města a přispívali k jeho chodu. A protože integrace nemůže fungovat bez komunikace, novou aplikací se chceme lidem z Ukrajiny přiblížit, abychom k nim dostali informace o dění ve městě, ale také o jejich právech a povinnostech,“ uvádí místostarostka Tachova Vendula Machová.

Aplikace, kterou spustilo město Tachov, je v rámci České republiky pilotním projektem. Je tedy hrazena z dotace.

autoři: Lukáš Milota , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio