Svítící bezpečnostní pásy: Sníží množství nepřipoutaných?

18. listopad 2020 18:33

Ročně policie přistihne za volantem desítky tisíc motoristů bez zapnutých pásů. Škoda Auto chce k jejich užívání motivovat barevným varovným podsvícením v mechanismu pásu.

Češi si za volantem zapínat pásy moc nechtějí. Podle statistik Ministerstva dopravy je to třetí nejčastější přestupek hned po vysoké rychlosti a telefonování za volantem.

Automobilky se snaží přimět řidiče a cestující, aby se poutali, různými varovnými prostředky. Ve většině vozidel k tomu slouží kontrolka na palubní desce a nepříliš příjemná akustická signalizace. V budoucnu by mohl přibýt další varovný prvek.

Čtěte také

Barevná světelná signalizace

Škoda si nechala patentovat inovaci v podobě svítících bezpečnostních pásů. Podsvícený je zámek, do něhož se zapíná spona bezpečnostního pásu. Do mechanismu zabudované světelné diody se rozsvěcí, jakmile člověk dosedne na sedadlo.

Podsvícení mění barvu podle stavu, vysvětluje mluvčí automobilky Martin Ježek: "Pokud je pás zapnut, vše je v nejlepším pořádku, to signalizuje zelenou barvou. A když pás identifikuje, že někdo sedí, ale nepřipoutal se, tak to signalizuje červenou barvou."

Škoda není první, kdo přišel s osvícenými pásy. Bez barevné signalizace se už nějakou dobu objevují v některých prémiových modelech Audi.

QR kódy: Stažení aplikace Zpravodaj Zelené vlny – iOS / Android

Experti pochybují o efetku

Dopravní experti vítají jakýkoliv krok ze strany automobilek, který vede ke zvýšení bezpečnosti. Ústřední automoto klub ale pochbuje, jestli signalizace, natož světýlko zabudované v pásech, problém s nepoutáním se v autě vyřeší. Podle ÚAMK by se za tento přestupek spíš měly výrazně zvýšit pokuty.

Sankce až 5.000?

Za nepřipoutání můžou řidiči nyní dostat na místě maximálně dvoutisícovou sankci a tři body. Změnit to má nový bodový systém. Ten navrhuje až pětitisícovou pokutu a čtyři body do karty řidiče. Přísnější sankce by podle Ministerstva dopravy mohly platit od roku 2022.

Čtěte také

Nezapnuté pásy: 6 mrtvých měsíčně

Podle policie kvůli nezapnutému bezpečnostnímu pásu při dopravních nehodách letos od ledna do října zemřelo celkem 60 lidí. Stejně jako vloni.

V prvním pololetí letošního roku řešila policie přes 22 tisíc přestupků kvůli nezapnutým pásům. To je o zhruba 10 tisíc méně než za stejné období vloni.

Policisté se na používání bezpečnostních pásů zaměřují při silničních kontrolách stále častěji. Přestupek dokáží odhalit díky speciálním dalekohledům, vysvětluje mluvčí policejního prezidia Hana Rubášová: "Dalekohledy v sobě mají speciální záznamové zařízení. Hlídky mohou na vzdálenost i jednoho kilometru rozeznat, zda je řidiči připoután bezpečnostním pásem, nebo není."

autoři: Luděk Hubáček , ZV
Spustit audio