STOP PROTISMĚR: Nové značky na D1 i dalších dálnicích

8. březen 2019 11:20

Ministerstvo dopravy začalo s instalací varovných cedulí, které mají na dálnicích upozornit na vjetí do protisměru. Dnes silničáři značkami osadili první čtyři místa.

Asi tři stovky řidičů ročně vjedou na českých dálnicích do protisměru. Už vloni proto rozhodlo Ministerstvo dopravy, že vybere rizikové nájezdy a ty pak osadí varovnými značkami. Silničáři s tím začali na prvních místech právě dnes v pátek 8. března. Na jednom z nich byl i náš reportér Adam Bejšovec.

Od sjezdu z dálnice D1 u Divišova popsal konečnou podobu značek, která ještě před měsícem nebyla úplně jasná: „Mají rozměr 1 × 1,5 metru. Na reflexním žlutém pozadí je černý nápis ‚STOP PROTISMĚR‘ spolu s piktogramem černé dlaně a značkou zákazu vjezdu.“

„Výhledově by k nim mělo přibýt taky vodorovné značení. Cedule jsou osazené asi deset metrů před samotnou dálnicí. Celkem jich dnes silničáři rozmístili sedm na čtyřech místech. Kromě sjezdu na 41. kilometru u Divišova ve směru na Brno je to na D1 i exit 357 u Ostravy. Další pak na nultém kilometru dálnice D2 a na dálnici D6 na exitu 146 u Karlových Varů. Další místa by měla postupně přibývat,“ doplnil reportér.

Čtěte také

Podle čeho policisté vybírali místa

„Nájezdy jsou logicky těmi nejrizikovějšími místy. Policisté ta první čtyři vybrali podle četnosti hlášení jízdy v protisměru za poslední dva roky a především podle případů, kdy se jim podařilo zjistit, kde přesně řidiči do protisměru najeli. Už pracují také na seznamu dalších rizikových míst, kam by silničáři měli značky umístit v dalších měsících,“ zjistil Bejšovec.

Dopravní značka STOP PROTISMĚR

Výstražné cedule s upozorněním na jízdu v protisměru na dálnici už mají třeba v Rakousku a na Slovensku, dále i v Chorvatsku a Slovinsku.

Jak se zachovat při vjetí do protisměru

Dopravní odborníci především radí zachovat klid a nepanikařit. Když už se někdo s autem do protisměru skutečně dostane, měl by ho ihned odstavit ke krajnici, respektive do odstavného pruhu a zapnout výstražná světla. Obléct si reflexní vestu, odejít do bezpečí za svodidla a zavolat linku 158. V žádném případě by se řidiči neměli pokoušet na dálnici otáčet. Policii je potřeba volat i v případě, že auto v protisměru sami potkáme.

autor: bej
Spustit audio