Stát chystá změnu vyhlášky pro stanovení záplavových zón. Ústecký kraj ale na přípravě jejich vyhlášení pracuje dál

8. duben 2024 10:06

Stát chystá změnu vyhlášky pro stanovení záplavových zón. Vyplývá to z dopisu ministra zemědělství senátorům. Vyhláška by se mohla změnit ještě letos. Během léta chce ale Ústecký kraj vydat nové aktivní záplavové zóny kolem řeky Labe. Na tento návrh dostalo hejtmanství od obcí a lidí 420 připomínek.

„Stěžovali si zejména vlastníci pozemků, pro něž by toto nové stanovení znamenalo významné dopady a hlavně omezení na majetku, protože by v tom místě prakticky vznikla stavební uzávěra,“ představila hlavní výtky proti chystanému rozšíření aktivních záplavových zón kolem Labe mluvčí hejtmanství Magdalena Fraňková. Podle ní chce krajský úřad vydat nové nařízení zřejmě během léta.

Stát ale zároveň chystá úpravu vyhlášky, podle které se aktivní zóny stanovují.

„Dnes by to fakticky znamenalo stopku rozvoji mnoha obcí a měst – nejen v Ústeckém kraji. Víme o tom, komunikoval jsem o tom i s některými senátory. Tady reálně hrozila i ústavní stížnost na to, že stát zamezuje rozvoji jednotlivých území,“ vysvětlil ministr zemědělství Marek Výborný z KDU-ČSL.

Podle ministra zeměděšlství by se teď mělo vydávání nových aktivních záplavových zón pozastavit

Podle dopisu ministra Výborného senátorům by vodoprávní úřady měly pozastavit vydávání nových aktivních záplavových zón do té doby, než bude nová vyhláška hotová. Takový postup ale podle mluvčí kraje Magdaleny Fraňové možný není. „Nemáme žádný pokyn ani důvod tento proces pozastavit, postupujeme v souladu s platnou legislativou,“ uvedla.

Stát chce novelizací sladit nařízení o ochraně před povodněmi. „Dnes vlastně existují dva dokumenty – plán pro zvládání povodňových rizik a vyhláška, která stanovuje aktivní záplavové zóny. Ty dva dokumenty často nejsou úplně ve shodě, proto chceme metodiku jednotnou,“ dodal ministr životního prostředí Petr Hladík z KDU-ČSL.

Podle lidoveckého ministra zemědělství Marka Výborného má být nová vyhláška stanovená na 90 procent hladiny stoleté povodně.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související