Startuje nový ročník projektu Výmoly, zapojte se i vy

4. duben 2014 12:40

Štvou vás výtluky na českých silnicích a dálnicích? A chcete s nimi něco udělat? Dejte o nich vědět silničářům přes projekt Výmoly. Jeho organizátoři ve spolupráci se Zelenou vlnou Radiožurnálu s jarem vyhlašují nový ročník 2014. Stačí díru v silnici vyfotit a poslat buď přes mobilní aplikaci chytrým telefonem nebo přes internet vložit na stránky Výmoly.cz.

Jeho návštěvníci loni rozhodli o tom, že titul Nejhorší díra roku 2013 získala silnice 2. třídy 236 ve Smečně na Kladensku. Sami řidiči rozbitý úsek nazvali tankodromem, který byl také díky projektu do normálního stavu opraven už v červenci loňského roku. Výmoly.cz totiž nejen mapují rozbité silnice a dálnice, ale informace také předávají těm, kteří je opravují.

Čtěte také

„Informace odcházejí správcům silnic, na základě toho mohou reagovat a opravdu se vytváří komunikace, která umožňuje řidičům ventilovat věci, které je štvou a zároveň správcům silnic zprostředkovávají, co lidi štve, aby na to mohli reagovat,“ vysvětluje autor projektu Petr Čaník. Jiřího Cívku s nadace pojišťovny Generali, která vyhlašuje nejaktivnější kraj z pohledu opravených úseků nahlášených přes Výmoly.cz těší fakt, že se na mapování rozbitých silnic podílí stále víc řidičů.

„V roce 2012 to bylo kolem 850, rok 2013 – skok na 3500 hlášených výtluků. Je vidět, že projekt už má svůj život. Je vidět, že ho berou vážně i silničáři, že se do něj aktivně zapojují kraje a že opravdu funguje komunikační most mezi námi motoristy a silničáři. Nejaktivnějším rokem loňského roku byl kraj Moravskoslezský, obhájil svoje prvenství z roku 2012. Silničáři Moravskoslezského kraje opravili 52 % nahlášených silničních výtluků,“ říká Jiří Cívka.

Čtěte také

Automatickou cestu informace o výtluku z projektu Výmoly k silničářům popisuje Milan Novák z vítězné Správy a údržby silnic Moravskoslezského kraje. „Objeví se nám v e-mailu, že byl do projektu přidán nový výmol. Tato informace jde jednak managementu a jednak na vedení středisek příslušným odpovědným zaměstnancům, kteří mají za povinnost se podívat do serveru, o jaký výtluk jde, identifikovat, jestli je výtluk opravdu na silnici 3. třídy, to znamená na silnice, která nám patří do majetkové správy,“ říká Milan Novák.

Do projektu, který má ambici zlepšit české silnice a dálnice se může zapojit každý řidič, který na nějakou díru v silnici narazí. Jako partner projektu Výmoly pro letošní ročník vypisujeme pro Zpravodaje Zelené vlny tři speciální ceny. Podrobněji Petr Čaník. „Tři nejaktivnější zpravodajové Zelené vlny od nás získávají cenu ve finanční hodnotě tří tisíc korun.“

autor: jař
Spustit audio