Spaní v hypoxických stanech, trénink ve speciální komoře. Plážoví volejbalisté se připravují jako piloti

5. říjen 2023

Aby byli plážoví volejbalisté Ondřej Perušič a David Schweiner co nejlépe připravení na mistrovství světa v mexické Tlaxcale, nocovali zhruba měsíc v hypoxických stanech a trénovali ve speciální komoře, která simuluje danou nadmořskou výšku. V dějišti šampionátu se totiž bude hrát ve 2500 metrech na mořem.

Podobně jako piloti armádních stíhaček trénovali plážoví volejbalisté Ondřej Perušič a David Schweiner před mistrovstvím světa.

„Ať už se bavíme o saturaci, tedy kolik procent kyslíku se nachází v krvi. Zajímá nás i tepová frekvence, to je to, jak oni dokážou kompenzovat mechanismus dané atmosféry,“ vysvětluje doktor medicíny Ústavu leteckého zdravotnictví Jakub Tlapák.

Čtěte také

Ten má fyziologické hladiny českých reprezentantů pod neustálým dohledem, protože mohou nastat i určité komplikace.

Tím největším problémem je samotná hypoxie, tedy nedostatek kyslíku. Od toho jsou v komoře záložní kyslíkové systémy.

„Můžeme s nimi kdykoliv klesat, tohle zařízení má i svoji předkomoru, takže my jako zdravotnický personál za nimi můžeme vyjet na danou výšku a řešit nějaký problém uvnitř toho zařízení,“ ukazuje Tlapák a dodává, kde mají hypoxické stany hlavní využití.

„Zařízení je primárně určené pro letectvo armády České republiky v souvislosti s výcvikem hypoxie.“

V komoře jsou navíc různé barvy, díky kterým na pilotech či sportovcích dobře poznají vliv pobytu v takovém stanu.

„Je to jeden z parametrů hodnocení progrese nástupu nedostatku kyslíku u pilotů. Když dochází k vypadávání barev, tak vědí, že je progrese velmi daleko a musí zahájit procedury k tomu, aby danou situaci vyřešili. Využíváme to v rámci výcviku ke kontrole jejich stavu.“

autoři: Mikuláš Jáša , mim
Spustit audio

Související