Skočte už do pátého ročníku projektu Výmoly.cz!

16. duben 2015 13:51

Už popáté odstartovala úspěšná anketa Nejhorší díra republiky. Projekt Výmoly pomáhá prostřednictvím aktivních řidičů celoročně monitorovat aktuální stav silničních tahů v České republice, na Slovensku a v Maďarsku. Zapojte se do soutěže a staňte se nejaktivnějším "výmolářem"!

Projekt Výmoly.cz za podpory Nadace pojišťovny Generali vyhlásil 15. dubna 2015 nový ročník ankety Nejhorší díra republiky. Prostřednictvím stejnojmenného portálu mohou řidiči celoročně monitorovat aktuální stav silnic a za pomoci mobilní aplikace a webu upozorňovat na silniční úseky, které je trápí. Ukončení hlasování o titul Nejhorší díra republiky je 27. července.

Motivace krajů i motoristů

Cílem projektu není pouze poukazovat na špatný stav silnic, ale také zlepšit komunikaci mezi motoristy a silničáři. Spolupráce se silničáři se v minulých ročnících osvědčila, což potvrzuje i člen správní rady Nadace pojišťovny Generali Jiří Cívka: "Na Výmoly.cz máme od správců cest vesměs pozitivní reakce. Velice si vážíme toho, že projekt berou vážně a jsme rádi, že je pro ně přínosem." Právě možnost přímé komunikace účastníků silničního provozu se správci silnic oslovila BESIP, který pro letošní rok poskytl projektu Výmoly.cz záštitu.

Odstartoval už pátý ročník soutěže o Nejhorší díru v České republice

Nejaktivnějším krajem loňského roku se stalo hlavní město Praha; pražští silničáři opravili 118 ze 404 nahlášených úseků. Bohužel nejhorší díra republiky z loňského roku, ulice U Seřadiště na Praze 10, na opravu z důvodu nevyřešených majetkoprávních vztahů stále čeká. Opačný osud měla Nejhorší díra republiky roku 2013 ve Smečně na Kladensku, která byla opravena v horizontu týdnů poté, co získala svůj primát.

Čtěte také

Výmolářský časosběr

V průběhu ročníků vzniká zajímavý informační a fotografický časosběr, který ukazuje na historii jednotlivých výmolů. "Zajímavostí je, že průměrně má jeden výtluk na našem webu pět aktualizací stavu," uvádí Petr Čaník z Výmoly.cz. Z fotografií jednotlivých výtluků je patrné, jak rychle jsou opraveny a jak dlouho oprava vydrží.

Výmoly.cz každoročně oceňují také nejaktivnější "výmoláře", tedy uživatele portálu, kteří přispívají k jeho obohacení, a samozřejmě i silničáře, kteří opravují poškozené vozovky. Nejaktivnější kraj, který dokáže reagovat v nejkratších časových intervalech a opraví největší počet nahlášených výtluků, obdrží i letos dar od Nadace pojišťovny Generali v hodnotě 100 tisíc korun.

Zájem o projekt je i v zahraničí. Už třetím rokem projekt běží na Slovensku a v Maďarsku. Slovenční řidiči nahlásili do konce druhého ročníku 770 poškozených silničních úseků, maďarští řidiči 1 147.

Neváhejte a zapojte se i vy!

autor: min
Spustit audio