Silničáři začali s přestavbou Libeňského mostu. Těžká technika bourá uzavřenou část

4. duben 2024 15:00

Dělníci začali s demolicí poškozené části Libeňského mostu v Praze. Část konstrukce na Rohanském ostrově byla v havarijním stavu a od poloviny ledna je uzavřená. Demolice částí na pevnině má trvat necelého půl roku, navázat mají práce na přestavbě celého soumostí.

Dělníci pracují na části konstrukce blíž Palmovce, mezi Voctářovou a Štorchovou ulicí. Tahle část mostu, takzvaná inundační, je v havarijním stavu, nemůžou na ni ani auta ani chodci.

Navíc se při přípravě demolice po prvním zásahu strojů konstrukce zhroutila – ukázalo se tak, že je opravdu ve špatném stavu a podle vedení města bylo tedy její uzavření správným preventivním krokem.

Nyní budou pracovníci demolovat hlavní oblouk této části soumostí. Následně zbourají oblouk přes Štorchovu ulici a o letních prázdninách nakonec i most přes Voctářovu. Bourání má skončit v září. Pak zahájí Technická správa komunikací stavbu nového mostu. Ta potrvá asi dva roky.

„Obnažíme základy inundačního mostu a na nich pak budeme pokračovat dál po schválení v povolovacím procesu. Pevně doufám, že se nám povolení podaří získat, abychom mohli začít s výstavbou,“ řekl náměstek ředitele Technické správy komunikací Josef Richter.

Silničáři při nynějších pracích nejdříve odtěžili zeminu, kterou použili na podložení oblouku, aby samovolně nespadl.

„Postupně jsme začali z boku odstraňovat zábradlí, římsy, pak se přišlo k tomu vlastnímu oblouku, kde se kleštěmi sáhlo na vrcholový klenák a tím pádem došlo ke kolapsu konstrukce,“ řekl Richter. Konstrukce je podle něj nestabilní a dělníci kvůli hrozícímu pádu budou muset postupovat velmi opatrně.

S jakými omezeními by měli lidé počítat? O tom mluvil ve vysílání reportér Adam Bejšovec.

autor: Adam Bejšovec | zdroj: ČTK
Spustit audio