Senátoři navrhují zrušení nulové tolerance alkoholu u cyklistů

30. květen 2018 11:08

Cyklisté měli loni podle policejních statistik nejvyšší podíl na nehodách pod vlivem alkoholu. Nadýchal každý čtvrtý, který loni způsobil nehodu. I přesto senátoři navrhují zrušení nulové tolerance na cyklostezkách a silnicích 3. třídy. Cyklisté by tak mohli na kolo i třeba po vypití dvou 10 stupňových piv, nebo dvou deci vína - to zhruba odpovídá půl promile alkoholu v krvi.

„Když vezmeme celkově podíl na nehodách s vlivem alkoholu, tak 15% tvoří cyklisté,“ říka šéf Besipu Tomáš Neřold. Zároveň dodává, že statistici loni napočítali na českých silnicích skoro čtyři a půl tisíce nehod, při kterých byl zjištěn alkohol nebo drogy. A každou sedmou z nich zavinili cyklisté.

Prolomením nulové tolerance alkoholu by se tento stav mohl ještě zhoršit. „Všichni víme, že u této kategorie účastníků provozu nikdo ten zákon tak 100% nerespektuje. Nevnímají ho tak, že je to neakceptovatelné dát si jedno nebo dvě piva na kole, takže my bychom měli dělat více pro to, aby cyklisté skutečně vnímali, jaká to má rizika.“

Čtěte také

Návrhem novely zákona na zrušení nulové tolerance chtějí senátoři cyklistům umožnit plně využívat vinařské cyklostezky, které vedou kolem vinných sklepů, a podpořit tím rozvoj přeshraniční turistiky. Na Slovensku a v Německu je totiž u cyklistů tolerována hladina alkoholu do půl promile a v Rakousku dokonce 0,8 promile. Pavel Řezáč z Centra dopravního výzkumu ale upozorňuje na odlišnou kulturu v pití a vnímání alkoholu. „Konzumace alkoholu v České republice je opravdu velmi vysoká. My když jsme spolupracovali se švýcarskými partnery, tak tam konzumace alkoholu je ekvivalentní denní maximální hranici 10 piv. U nás se setkáváme s tím, že je to i desetinásobek tohoto limitu.“

V Česku loni na silnicích zemřelo 44 cyklistů. Letos jich za prvních čtyři měsíce zahynulo deset - o dva víc než ve stejném období loňského roku.

autor: Jan Pastor
Spustit audio