ROZHOVOR: Cestu do Chorvatska zkomplikují hraniční kontroly a dražší mýtné

5. duben 2017 00:00

Na české řidiče čekají na chorvatských silnicích přísnější kontroly. Policie v Maďarsku a ve Slovinsku bude na hranicích zastavovat bez výjimky všechny cestující včetně těch z evropské unie. Chorvatsko navíc zdražilo o 5% mýtné. Od léta pak řidiči budou muset platit speciální přirážku a cena mýtného se tak zvýší ještě o dalších 10%. Jak se změny dotknou českých řidičů, vysvětlil v rozhovoru pro Radiožurnál mluvčí ÚAMK, Petr Vomáčka.

Jak kontroly zkomplikují cestu českým řidičům?

Ty kontroly zkomplikují cestu velice. Každé vozidlo, které pojede přes hranice, až už do Chorvatska nebo z Chorvatska, bude muset zastavit na chorvatsko-slovinských nebo chorvatsko-maďarských hranicích a ukázat veškeré doklady, které máme, ať už je to pas nebo občanský průkaz. Navíc tu situaci bude dále komplikovat rozestavěná dálnice, která je mezi obcí Ptuj a hraničním přechodem Macelj na hranicích právě s Chorvatskem. Takže obvyklé kolony v tomto nejfrekventovanějším místě se ještě více protáhnou.

Můžou se lidé při cestě do Chorvatska kolonám nějak vyhnout?

Já se velice obávám, že mnoho možností není, protože i ze strany od Itálie bude jistá kontrola také probíhat, i když namátková. Je navíc možné, že Itálie přistoupí ke stejné kontrole jako Slovinsko nebo Maďarsko. Informace máme i z Itálie a i tam sezona ukázala, že tam jsou také kolony. Navíc tam není dálnice, takže se jezdí po okresní silnici a i v té sezoně jsou tam dlouhé kolony zhruba na půl hodiny.

Uměl byste vyčíslit, o kolik dražší bude kvůli mýtu cesta do Chorvatska?

Zdražení bude výrazné. Výhodou je, že toto zdražení zatím příliš nepocítí majitelé mýtných krabiček. Sice pocítí zdražení jako takové, ale sleva jim zatím zůstane. Pro příští rok je v plánu i úprava úlev v systému mýtných krabiček. Takže i do příštího roku bude další zdražení mýtného a informace z Chorvatska sbíráme, i když zatím aspoň předběžně, že to není jen pro letošní rok, ale i pro ten příští.

autor: tva
Spustit audio