Řidičům, kteří často bourají, příští rok podstatně zdraží pojištění

9. listopad 2018 12:45

Majitelé aut zaplatí od příštího roku víc za povinné ručení. Některé pojišťovny ho chtějí od nového roku zdražit až o několik desítek procent. Podle České kanceláře pojistitelů se totiž zvýšil počet škodních událostí. Letos jich likvidátoři řešili už přes 280 tisíc. To je asi o 14% víc, než bylo před 4 lety.

Nejvíce se zdražování pojistného dotkne řidičů, kteří za poslední tři roky měli hodně škodných událostí. „U těch klientů, kteří mají nejvíce škod, kde ten škodní průběh je nejhorší, tak může dojít ke zdražení o více než 50%. Nicméně, nejedná se o velkou část, jedná se zhruba o 5% našich klientů,“ vysvětluje Milan Káňa z Kooperativy.

Výrazně zdražovat se bude podle Káni také například u nákladních vozidel a kamionů, kde jsou škody při nehodách největší. Ostatní řidiči se velkého zdražování ale obávat nemusí. Cena se jim zvedne maximálně o 3 až 5 procent. Radiožurnálu to potvrdila také mluvčí pojišťovny Uniqa.

Čtěte také

Česká kancelář pojistitelů už několikrát upozorňovala na to, že je v Česku tento druh pojištění jeden z nejlevnějších v Evropě. Přesto začínají pojišťovny zdražovat ceny povinného ručení až teď. Je to kvůli tomu, že pojišťovny začínají ze svého doplácet na škodné události svých klientů.

„Pokud porovnáme celkovou hodnotu pojistného v rámci povinného ručení a celkové škodní a další náklady systému, tak takzvaný kombinovaný škodní poměr vychází na 108%, což znamená, že ty náklady převyšují pojistné o 8%,“ potvrzuje matematik České kanceláře pojistitelů Petr Jedlička.

Podle statistik vybraly letos pojišťovny na povinném ručení téměř 5 a půl miliardy korun. Na škodných událostech ale zaplatili asi o 1 miliardu víc. Chybějící peníze se pak vyplácejí z fondu zábrany škod.

Do tohoto fondu přispívá třemi procenty každý řidič, který v Česku platí povinné ručení. Dost je ale i těch, kteří povinné pojištění neplatí. Kancelář pojistitelů odhaduje, že letos nemá sjednané povinné ručení přes 140 tisíc majitelů aut. To je asi o 10 000 lidí víc, než bylo loni. „V tuto chvíli jsme od března rozeslali zhruba 72 000 výzev. Většinou klienti reagují a platí to,“ pokračuje ředitel České kanceláře pojišťoven Jan Matoušek. Příspěvky, které kancelář pojistitelů od neplatičů povinného ručení vybere, pak uloží právě do fondu zábrany škod.

autor: hbc
Spustit audio