Rallye Dakar 2012 ve vysílání Radiožurnálu

23. prosinec 2011 16:00

Od 30. prosince do 16. ledna se na vlnách Radiožurnálu můžete v živých vstupech, rozhovorech i reportážích Jana Říhy přenést do Jižní Ameriky. Na Nový rok tam odstartuje už 34. ročník rallye Dakar. Jeho trasa dlouhá bezmála 8,5 tisíce kilometrů kromě už tradiční Argentiny a Chile protne nově také území Peru.

Na soutěžící čeká překonávaní And průsmykem ve výšce skoro pět tisíc metrů, přes které se přenesou do pouště Atacama, místa, které bude rozhodovat o vítězích a poražených. Právě tady už stovky, možná tisíce let nepršelo. I to je důvod, proč v tomto vyprahlém koutě světa s pískem, kamením a prachem americká NASA simulovala svou budoucí misi na Mars.

Celý závod odstartuje 1. ledna premiérově z argentinského letoviska Mar del Plata, aby po patnácti dnech, čtrnácti etapách a jednom dni volna, dorazil 15. ledna do hlavního města Peru, do Limy. Peru se stane už 27. zemí, kterou dakarský konvoj projede. Chybět u toho pochopitelně nebudou ani zajímavé osobnosti a stroje. Nováčkem „roku“ bude jednoznačně polský skokan na lyžích Adam Malysz, který se představí za volantem závodního vozu Mitsubishi Pajero. Jde o auto, se kterým jela poslední africký Dakar česká posádka Zapletal-Janáček.

Miroslav Zapletal navíc tentokrát bude Malyszovi krýt záda za volantem nákladního vozu značky Man jako rychlá asistence přihlášená přímo do závodu. Společnost v posádce mu bude dělat navigátor Tomáš Ouředníček, s nímž Zapletal vybojoval v roce 2009 historický dakarský úspěch v podobě sedmého místa v nejprestižnější kategorii osobních aut. V té jsou po skončení dakarského továrního týmu Volkswagen, který suverénně vyhrál v hodnocení aut všechny tři Dakary v Jižní Americe, hlavními favority vozy značky Mini a BMW podporované polotovárním týmem X-Raid.

Ovšem pozor! Obhájce vítězství Katařan Nasser Al-Attiyah, který pojede v týmu Američana Robbyho Gordona s hummerem, bude chtít všem dokázat, že Dakar se dá vyhrát i v soukromém týmu bez přímé podpory automobilky.

České vlajky na Dakaru

Česká účast na Dakaru 2012 odpovídá složitosti doby, tedy očekávané ekonomické krizi, s níž pochopitelně přímo souvisí opatrnost firem při sponzorování našich týmů. Bude tedy nejchudší za čtyřletou jihoamerickou éru závodu. V kategorii osobních aut nebudeme mít žádné zastoupení, mezi motorkáři na trať vyrazí v roli jediného českého „vojáka v poli“ Jan Veselý, který se na start postaví už potřetí v řadě. Ve čtyřkolkách nás bude reprezentovat legendární český padesátník Josef Macháček, který není bez šancí na celkově šesté dakarské vítězství. Tím by se vyrovnal Karlu Lopraisovi.

Slavný pilot tatry už pověsil závodnickou kombinézu na hřebík, ale v rodinném týmu má nástupce v synovci Alešovi, který by měl s novým kamiónem Tatra Jamal prohánět ruské kamazy a navázat tak na vítězství v letošním ročníku Silk Way Rallye. Kategorie kamiónů tradičně nabídne nejbohatší české zastoupení. Tři tatry, jeden liaz a jeden man povezou ryze české posádky. Další dva kamióny, tatra a liaz, budou obsazeny posádkami, ve kterých najdete Čechy spolupracující se zahraničními piloty.

Na Radiožurnálu uslyšíte každý den, co je nového na trase. Nejen českým závodníkům bude už posedmé v patách reportér Jan Říha. Kromě výsledků a informačních souhrnů vás seznámí také se zázemím dakarské rallye, a to i přes časový posun –3 hodiny oproti středoevropskému času. Těšit se můžete i na jeho tradiční Dakarský deník.

30. prosince – 16. ledna: Vysílání Radiožurnálu z rallye Dakar 2012

Ranní Radiožurnál:
– cestovatelské postřehy a zajímavosti v Dakarském deníku v 7:20
– aktuální informace a výsledky v ranních sportovních zprávách

Dopolední Radiožurnál:
– reportáž z rallye Dakar o Češích na trati a zákulisí
– informační souhrn k dění na Dakaru

Odpolední Radiožurnál:
– v Motožurnálu ve 13:10 uslyšíte rozhovor nebo reportáž k aktuálnímu dění
– cca v 16:50 živý vstup z rallye Dakar – aktuální etapa a zajímavosti
– reportáže nebo živé vstupy odvysíláme také ve Zprávách o šesté a ve večerních zprávách

Sportžurnál:
– po 19. hodině živý vstup nebo rozhovor o aktuální etapě a zajímavostech

Večerní Radiožurnál:
– po 21. hodině živý vstup nebo rozhovor o aktuální etapě a jejích výsledcích, zajímavosti

Nestihli jste ve vysílání rozhovory a reportáže? Klikněte na iRadio. Rallye Dakar má na webu Motožurnálu také svoji sekci, kde najdete příspěvky ve zvukové i v textové podobě, ale hlavně si tam můžete prohlédnout fotogalerie přímo z dakarských bivaků a ze zákulisí slavné soutěže.

Češi na Dakaru 2012:
Motorky:
č. 100 – Jan Veselý na Yamaze
Čtyřkolky:
č. 251 – Josef Macháček na Yamaze – pětinásobný vítěz Dakaru ve své kategorii
Kamióny:
č. 501 – Aleš Loprais, Michal Ernst, Petr Almáši na tatře
č. 513 – André de Azevedo (BRA), Maykel Justo (BRA), Jaromír Martinec na tatře
č. 527 – Tomáš Vrátný, Ota Měřínský, Radim Pustějovský na tatře
č. 530 – Jaroslav Valtr, David Pabiška, Jan Bervic na liazu
č. 547 – Martin Kolomý, David Kilián, René Kilián na tatře
č. 551 – Josef Cabala (POL), Josef Kalina, Jakub First na liazu
č. 557 – Miroslav Zapletal, Tomáš Ouředníček, Petr Zábranský s manem

Informace o trase, závodnících a další zajímavosti najdete na oficiálních stránkách Dakar.com.

autor: jař
Spustit audio

Více o tématu