Rakousko, pro motorkáře země zaslíbená

24. srpen 2012 15:50

Stovky motorkářů dnes míří na Masarykův okruh a stejné to bude i o víkendu, protože se tady jede Velká cena silničních motocyklů. Každoročně láká i zahraniční návštěvníky a mnozí přijedou právě na motocyklu.

My jsme se zeptali odborníka Miroslava Lisého, bývalého závodníka a teď instruktora kurzů bezpečné jízdy právě pro motorkáře, zdali se už podle způsobu jízdy dá poznat, že na motorce sedí cizinec. „V zahraničí jsou jiné zákony, často přísnější, takže motocyklisté se tam budou chovat víc ohleduplně. Nevím, jak se budou chovat u nás, ale podle mě tady jezdí větší blázni,“ říká Lisý.

Ve kterých státech byste naopak motorkářům doporučil být hodně ostražitý a které informace by si právě před cestou do zahraničí měli zjistit? „Každá cestovní kancelář nebo agentura by měla být schopna jim říct, jaké zvláštnosti vyžadují tamní předpisy – například povinnost pro motorkáře mít reflexní vestu nebo kšandy.

Z okolních států bych našim motorkářům doporučil Rakousko. To je pro ně zaslíbená země plná krásných silniček vinoucích se horskou krajinou. Rakouští policisté však rádi měří hluk, takže si dejte pozor na upravené výfuky. Kontrolují také odrazky. Prohlídky jsou přísné a pokuty vysoké,“ upozorňuje Lisý.

U nás si zatím stále zvykáme, že motorkáři jsou častější součástí silničního provozu. Jak je to v zahraničí? Jsou země, kde to mají motorkáři snazší? „Nejfrekventovanější země co do počtu motorek jsou asi Itálie a Španělsko a přestože se tam často nejezdí podle pravidel a provoz je velmi svižný, je bezpečnější než u nás, protože řidiči aut i motorek spolu komunikují.“

Co byste doporučil řidičům aut pro tento víkend? „Aby v první řadě předvídali, častěji kontrolovali zpětná zrcátka a méně ladili autorádio a klimatizaci. Pokud uvidíte motorku ve zpětném zrcátku, tak jí raději uhněte a včas dejte znamení o změně směru jízdy. Právě při předjíždění totiž vzniká mnoho nebezpečných situací,“ nabádá Mirek Lisý.

ÚAMK Turistické informace v seriálu Autem po Evropě připravujeme ve spolupráci s ÚAMK.
autor: evk
Spustit audio