Radnice v Hřensku má nové vedení. Po starostovi odstoupil i místostarosta a jeden zastupitel

30. duben 2024

Hřensko má novou starostku. Kateřina Horáková nahradila Zděňka Pánka, který rezignoval na konci minulého roku kvůli finančním potížím, do kterých se obec dostala po obrovském požáru v národním parku České Švýcarsko.

Volba starostky nakonec nebyla jedinou změnou ve vedení Hřenska. První změnou ve vedení obce bylo odstoupení Romana Pluháčka, jednoho ze zastupitelů, který se už jednání ani neúčastnil. Místo něj proto nejdřív slib zastupitele složil náhradník Karel Macek. K 1. květnu vzápětí ohlásil rezignaci místostarosta Robert Mareš.

Ještě kompletní zastupitelstvo zvolilo starostkou Kateřinu Horákovou a zároveň Alenu Pačákovou jako místostarostku. Zastupitelstvo je teď šestičlenné, další náhradník už není. Ještě v pěti lidech by ale bylo usnášeníschopné, při nižším počtu by se musely konat nové volby.

Zastupitelé ve Hřensku jsou všichni z uskupení Soutěsky – věc veřejná, věc neprodejná.

Nová starostka chce dát do pořádku obecní finance

Předchozí starosta odešel kvůli nepříznivé ekonomické situaci obce. Po obrovském požáru v národním parku v roce 2022 ve Hřensku výrazně ubyli turisté, také kvůli tomu, že není přístupná Edmundova soutěska, velké lákadlo Hřenska.

Starostka Kateřina Horáková k tomu řekla: „Určitě bychom jako první chtěli dát do pořádku finanční kondici obce. Budeme zřizovat parkomaty v obci a určitě budeme tlačit na národní park, protože prioritou je pro nás otevření Edmundovy soutěsky. Prostě budeme konat – doufám. Slibuji, že budeme konat, aby bylo to Hřensko pro všechny pěkný – aby měli ti lidé radost sem přijet, aby se jim to tady líbilo – to je prostě pro mě priorita.“

Hřensko už kvůli nižším příjmům zavedlo poplatek za svoz odpadu. Radnice podle starostky od ledna ušetřila i na provozních výdajích. Propustila už totiž některé zaměstnance.

Spustit audio

Související