První rok The Action roadshow vrcholí 29. listopadu

31. prosinec 2012 10:45

Hraje hudba, do toho blikají stroboskopy a různá světla, atmosféra připomíná klub nebo diskotéku. Mladíci a slečny tančí. Pak se začne cosi promítat na plátno. Hudební klip? Ne - je vidět jiné mladé lidi, jak odchází z diskotéky a posilnění alkoholem sedají za volant. Taneční muzika sice hraje dál, ale mladí už netančí a jen zírají na plátno. Vidí auta plná vrstevníků, která naráží do stromů, jejich rozbité hlavy, polámané ruce, spousty krve - prostě všechno to, co se při nehodě opravdu stane.

Tak vypadá projekt The Action, který v minulých dnech představil novou podobu svých webových stránek www.theaction.cz. Jsou na něm zachyceny bezprostřední reakce mladých teenagerů na road show. Návštěvníci zde naleznou podrobný popis projektu, termíny představení, ohlasy médií a od diváků, informace pro školy a kontakty na organizátory. Nechybí ani bohatá fotogalerie včetně fotografií inscenačního týmu.

"Byla to síla. Nejen vyprávění záchranářů, ale i té ženy, která přišla o syna. Sám jezdím na motorce a zrovna o víkendu se chystám jet s kamarádem na delší cestu. Teď už vím, že spěchat se nemá a to už vůbec nemluvím o nějaké frajeřině za volantem. Budu více opatrnější." Tak popsal své dojmy sedmnáctiletý student gymnázia po shlédnutí představení 20. září 2005 v Ústí nad Labem.

The Action - realita dopravní nehody, aneb jak to všechno probíhá

Již více než 10 tisíc mladých teenagerů ve všech krajích Česka vešlo s údivem za blikajících reflektorů a hlasité hudby do otřásajícího se sálu. Užaslí diváci usedají na místo a DJ Martin Hrdinka zahajuje a odpočítává show. Po několika minutách jsou všichni doslova vtaženi do emotivního příběhu, který se před jejich očima začne odehrávat. Bezstarostný svět mladých lidí versus dopravní nehoda. Jaké dopady může mít za volantem alkohol, omamné látky, rychlá jízda, únava, nepozornost nebo "pouhé" nezapnutí bezpečnostních pásů?

Divák se pomocí moderních uměleckých prostředků a zvratů stává účastníkem dopravní nehody a seznamuje se s jejími možnými následky. Dopad v podobě trvalého zdravotního postižení emotivně popisuje mladá žena, vozíčkářka. Vypráví o zvratu a pomalém vyrovnávání se s celoživotní překážkou po prožité dopravní nehodě. Na scéně se také setkávají zástupci tří hlavních složek Integrovaného záchranného systém, které se podílejí na likvidaci následků dopravních nehod. Policista, hasič a zdravotnický záchranář sdělují divákům své nejniternější pocity.

Cílem projektu je prevence, nikoli však v podobě nudné přednášky. Nesnaží se poučovat o tom, jak se má účastník silničního provozu chovat, ukazuje možné následky dopravních nehod odehrávajících se denně na našich silnicích. Závěr si vytváří každý sám. "Nechceme účastníky strašit, ale věrohodně jim ukázat tragické následky porušování pravidel bezpečnosti silničního provozu," říká tisková mluvčí projektu The Action Jana Jabůrková.

V druhé polovině roku se projekt představil na těchto místech: 2. 11. Beroun, 10. 11. Karlovy Vary, 14. 11. Kroměříž, 15. 11. Olomouc a 16. 11. Ostrava. První rok existence projektu The Action vyvrcholí 29. 11. v Kongresovém centru Praha. Na rok 2006 je plánováno 45 repríz v 15 městech České republiky.

The Action v České republice zajišťuje agentura EuroNet.CZ ve spolupráci s Ministerstvem dopravy - BESIP. Autorská práva k projektu vlastní holandská společnost ITC. Česká verze byla realizačním týmem po konzultacích s odborníky upravena a rozšířena tak, aby odpovídala mentalitě českých teenagerů a mohla je tak lépe oslovit. Licenci pro ČR má na dobu 10 let agentura EuroNet.CZ.

autoři: jkr , EuroNet.CZ
Spustit audio