‚Projevil přání jet.‘ Česká juniorka na mistrovství světa vyrazí i se zkušeným Kulichem z Buffala

12. prosinec 2023

Česká juniorská hokejová reprezentace se chystá na světový šampionát dvacítek. Na přelomu roku bude ve Švédsku obhajovat druhé místo. V týmu má trenér Patrik Augusta i šest pamětníků stříbrných medailí z posledního mistrovství světa, kteří by měli táhnout národní tým za dalším úspěchem.

„Už k tomu, jak se lidově říká, čuchli, dokážou ostatní nakazit a už nějakým způsobem znají směr a vědí, co je potřeba,“ uvědomuje si trenér Patrik Augusta, který se bude spoléhat na zkušenosti obránců Tomáše Hamary s Alešem Čechem a útočníků Robina Sapouška, Eduarda Šalého, Matyáše Šapovaliva a hlavně Jiřího Kulicha. Ten na posledním šampionátu rozhodl v prodloužení semifinálový souboj se Švédskem.

Jiří Kulich ale jako jediný zatím není s týmem na přípravném kempu v Příbrami. Má za sebou už i premiérový start v NHL za Buffalo.

A právě s klubem muselo vedení českého týmu jednat o uvolnění talentovaného útočníka. „Jsou tam určité procedury, které se musí splnit. Jde například o oficiální žádost ze strany generálního sekretáře Českého hokeje. To jsme všechno splnili. A potom už jsme mluvili konkrétně s Čechy, kteří v organizaci působí, ať už s Václavem Prospalem nebo Františkem Musilem. Postupně to k tomu směřovalo a samozřejmě i Kulda (Jiří Kulich) projevil přání na mistrovství světa jet, což je vždycky velmi důležité,“ vysvětluje manažer juniorské reprezentace Otakar Černý.

Kulich by se tak měl k týmu připojit až ve Švédsku těsně před šampionátem. Výhodou je, že se nebude muset učit systém hry. Ten zůstává stejný jako za Radima Rulíka, který povýšil na pozici trenéra seniorské reprezentace.

autoři: Petr Kadeřábek , spu
Spustit audio

Sledujte nás