Problémy s počítači provázely změny ve výplatě sociálních dávek

2. leden 2012

První klienti dnes otestovali novinky sociální reformy. Patří mezi ně i změna způsobu vyplácení dávek. Do konce roku vše zajišťovaly obce, teď je mají na starost úřady práce.

Zatímco například v Karviné nebo Opavě se výplatní místo nezměnilo, v Ostravě si část lidí musí zvykat. Během dne se vyskytly problémy s počítači a nedostatkem tiskopisů. Lidé dnes dali za pravdu kritikům, kteří reformě vyčítali uspěchanost a špatnou připravenost.

Hlouček asi 20 klientů čekal před úřadovnou v ostravské Husově ulici už před otevřením v osm ráno. Když vycházeli ven, nešetřili kritikou. Paní Růžena si stěžuje, že přišla zbytečně.

„Jsem v hmotné nouzi a zatím nejsou na nic připravení, ani počítače jim nejdou. Mám přijít ve středu, dnes prý nevyřídí vůbec nic,“ říká paní Růžena.

S nepořízenou odcházel i Karel Reidl. „Absolutní chaos, protože nikdo nic neví. Jednou mě úřednice posílá nahoru, podruhé zase dolů. Chybí mi tam informační tabule, kde by bylo jasně napsáno, kde kdo má jít do kterých dveří. A řekl jsem si, že přijdu až ve středu,“ dodává.

Úředníci neměli do poslední chvíle ani všechny formuláře, některým z nich instalovali počítače až dnes ráno, potvrdila ředitelka ostravské pobočky Úřadu práce Yvona Jungová.

„Tiskopisů nám dnes ráno přivezli celý kamion, takže teď už si je distribuujeme na jednotlivá místa. A co se týče počítačových programů, tak ty se rozbíhají. V demoverzích byly už v prosinci, ale ostrý start nemohl být dřív než dnes,“ vysvětlila Jungová.

Dávky se vyplácejí nově na 22 pracovištích v kraji. S agendou si přitom musí poradit menší počet lidí než dosud. Vedoucí jednoho z výplatních míst Gabriela Petříková říká, že to zvládnou.

„Kupili se nám tady sice klienti, nevěděli nejdřív ke komu patří, máme všechno v počátcích, takže odkazujeme je na ty pracovníky. Myslíme si, že až si lidé zvyknou, bude to v pořádku,“ míní Petříková.

Dění na úřadech dnes preventivně hlídali i městští policisté. Zasahovat ale nemuseli.

Spustit audio

Více z pořadu