Priske může napravit svou bilanci proti Liverpoolu. Slavia bude v Miláně spoléhat na zkušené hráče

7. březen 2024

Fotbalisté Sparty a Slavie večer narazí v úvodním osmifinále Evropské ligy na velkou kvalitu. Spartu čeká Liverpool, Slavia zase bude hrát v Miláně proti AC. Do Itálie se brzy po přestupu z Turína vrací slávista David Zima. Fotbalisté Sparty a také trenér letenského klubu Brian Priske mají na soupeře z Liverpoolu špatné vzpomínky.

Fotbalisté Sparty budou v úvodním osmifinále Evropské ligy hrát proti Liverpoolu. Nepříznivou bilanci má s anglickým klubem trenér českého mistra Brian Priske. Jako hráč a trenér proti Liverpoolu nastoupil Priske pětkrát a nemá na něj dobré vzpomínky.

„Mám jen špatné vzpomínky, čtyřikrát jsem prohrál a jednou remizoval. A i proto nemůžu říct, že to jsou dobré vzpomínky,“ zhodnotil dánský trenér Sparty.

Priske, tehdy obránce Portsmouthu, nastoupil proti Liverpoolu třikrát a pokaždé prohrál. Na slavný anglický klub narazil i ve skupině Ligy mistrů, a to jako trenér dánského Midtjyllandu. Venku Dánové prohráli, doma remizovali. Sparta na Letné narazí na Liverpool po třinácti letech. Hrála s ním v únoru v roce 2011 v úvodním vyřazovacím kole Evropské ligy.

„Přímo z toho utkání si nevybavím nic, protože sparťanem jsem od dvaceti let, předtím jsem byl zbrojovák. Tohle je možná nějaká vzpomínka z nějakého prostřihu. Rozhodně si tenhle zápas Liverpoolem užiju mnohem víc než ten, který byl před lety,“ řekl kapitán Sparty Ladislav Krejčí. Úvodní osmifinále začne na Letné v 18.45.

Zimův návrat do Itálie

Slavia se představí na italské půdě, hrát bude na věhlasném stadionu San Siro. Během tiskové konference před zápasem na otázky italských novinářů odpovídal David Zima, který nepotřeboval překladatele. Italštinu totiž ovládá i díky předchozímu působení v FC Turín.

„Já jsem nikdy na tiskové konferenci v Itálii nebyl, takže co se týče rozhovoru, tak jsem byl schopný ho udělat po čtyřech pěti měsících v Itálii,“ pousmál se teď už znovu slavistický fotbalista David Zima.

A možná si tak zadělal na letní zájezd s trenérem Jindřichem Trpišovským. „Až pojedu do Itálii na dovolenou, tak si určitě vezmu Davida s sebou. Překvapil, jak se tady naučil italsky,“ vtipkoval trenér Slavie.

Pro Trpišovského je teď ale důležité, aby si jeho hráči rozuměli na hřišti a navázali na minulé roky, kdy byli i ve čtvrtfinále evropských pohárů.

„Došlo k velké obměně týmu a spousta hráčů zažívá první sezonu v evropských pohárech. Stavíme nový tým za pomoci hráčů, kteří už tady nějakou dobu jsou. Snažíme se do týmu přenést mentalitu toho, že jsme byli úspěšní v Evropě,“ vysvětluje Trpišovský.

Jestli to vyjde, se začne ukazovat od 21 hodin, kdy Slavia rozehraje osmifinále Evropské ligy na slavném San Siro proti AC Milán.

Spustit audio

Související