Připravte si peněženky. Cena bydlení od ledna významně vzroste, pro chudé domácnosti to může být fatální, varuje průzkum

15. prosinec 2021

Průměrná česká domácnost od ledna zaplatí za energie o 943 korun víc. Ty nejchudší pak za bydlení dají až 65 procent svých příjmů. Vyplývá to z průzkumu společnosti PAQ Research a think-tanku IDEA. „Všechny domácnosti si za energie průměrně připlatí stejně, u těch chudých ale půjde o citelně významnější položku rodinného rozpočtu,“ varuje spoluautor průzkumu Daniel Prokop.

S vysokými náklady na bydlení – tedy s těmi, které přesahují 30 a v Praze 35 procent příjmu domácnosti – má pomáhat příspěvek na bydlení. Ten se každý rok valorizuje. Podle Daniela Prokopa to ale příští rok nemusí stačit.

Ministerstvo připravilo valorizaci asi o 2 procenta, což je 100 až 400 korun. Nám ale vychází, že lidem, kteří spadnou do problémů a kteří budou mít příští rok nárok na příspěvek, porostou ceny o 1300 korun. Příspěvek na bydlení je přitom stropovaný,“ varuje.

Čtěte také

Jak domácnostem pomoct?

Vláda schválila návrh novely o státní sociální podpoře, díky které by mohlo být možné k zákonné valorizaci příspěvku na bydlení přidat mimořádné navýšení o 800 až 2 150 korun. Konkrétní částka by se odvíjela od typu bytu nebo počtu lidí, kteří v něm žijí.

Tento návrh jde správným směrem, musí ho ale ještě schválit sněmovna. V nařízení vlády je zákonná valorizace, která je malá, což jsou dvě věci. Tohle je podle mě klíčovější než snižování DPH, tenhle nástroj, který by příspěvek na bydlení odblokoval, je zásadní. Příspěvek navíc čerpá menšina lidí, kteří na něj mají nárok, stát o něm nikomu neříká a je to docela administrativně náročné. Politika je kvůli tomu nefunkční.“

Na příspěvek na bydlení navíc mají domácnosti nárok až po třech měsících. Lidem, kterým stoupne cena bydlení v lednu, na něj tak dosáhnou nejdřív v dubnu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.