Příprava auta na mráz a sníh: Škrabka nestačí

20. listopad 2020 14:40

Vyplatí se zkontrolovat stav pneumatik, kapalin, baterie. Ke škrabce na led se hodí i lopatka a smetáček, do horských oblastí řetězy. Za sněhovou čepici hrozí pokuta.

O víkendu mají přijít první mrazy. Teploty by mohly v noci a nad ránem klesnout až k mínus čtyřem stupňům celsia. Na horách má místy sněžit. Jak mít auto na zimu připravené, aby nás sníh a mráz nezaskočily?

Čtěte také

Pneu, kapaliny, baterie...

Pokud jste si gumy nenechali přezout v servisu, je dobré zkontrolovat jejich stav. Hlavně dostatečnou hloubku vzorku. U osobních vozidel by měl mít minimálně čtyři milimetry.

Zkontrolujte také stav provozních kapalin, radí Martin Houška ze servisu Mototechny: "Stav oleje, chladící kapaliny, brzdové kapaliny. Všechny věci, které by mohly nějakým negativním způsobem ovlivnit jízdu v zimě za zhoršených povětrnostních podmínek."

Důležité je také vyměnit vodu v ostřikovačích za nemrznoucí směs, kterou koupíte na většině čerpacích stanic.

Nezapomeňte ani na kontrolu baterie. "Před zimou jí určitě neuškodí preventivně dobít. Zejména tehdy, pokud najezdíme z vozidlem pouze do dvaceti kilometrů denně a často startujeme. Baterie má většinou životnost tři až deset let. Čím delší dobu ji máme nabitou, tím je její životnost delší," doporučuje říká Libor Budina z Autoklubu ČR.

QR kódy: Stažení aplikace Zpravodaj Zelené vlny – iOS / Android

Zimní výbavu netvoří jen škrabka

Řidičům, kteří se chystají na hory a nemají auto s pohonem všech čtyř kol, expert na bezpečnost silničního provozu Robert Vacek doporučuje, aby si pořídili sněhové řetězy: „Řetězy alespoň ty nejlevnější. A samozřejmě lopatku a smetáček. Protože řidič nemůže vyjet na pozemní komunikace s obligátní čepicí sněhu na střeše."

Čtěte také

Sankce za neočištěné auto

Policie může za neočištěné auto dát řidiči pokutu. "Řidiči dle zákona o provozu na pozemních komunikacích nesmí řídit vozidlo, na němž jsou nečistoty, námraza, nebo sníh, které zabraňují výhledu z místa řidiče vpřed, vzad a do stran. Dále nesmí řídit vozidlo, na jehož nákladu je led," upozorňuje mluvčí policejního prezidia Hana Rubášová. Za porušení zmíněných podmínek hrozí řidičům až dvoutisícová sankce.

autoři: Luděk Hubáček , ZV
Spustit audio