Před cestou na dovolenou si zkontrolujte platnost pojištění

10. červenec 2018 11:31

Na problémy, které mohou nastat před dovolenou, většina z nás nejspíš vůbec nemyslí. Pokud ale do zahraničí vyrážíte autem, kromě technického stavu auta, si před cestou zkontrolujte platnost zelené karty povinného ručení. V případě poruchy nebo dokonce nehody, by vás totiž dovolená mohla přijít velmi draho.

Skoro 95 tisíc korun. To byla loni podle České asociace pojišťoven průměrná škoda v zahraničí hrazená z povinného ručení, zatímco u nehod způsobených v Česku je ta částka zhruba poloviční. Před cestou na dovolenou je proto dobré vědět, jaké asistenční služby pojišťovna poskytuje.

Čtěte také

Dobré je také zkontrolovat územní platnost sjednaného pojištění, i když u českých smluv to problém nebývá. „U toho základního povinného ručení je běžným standardem, že platí v podstatě v celé evropské unii a ostatních evropských státech. Tyto státy jsou všechny vyjmenovány na zelené kartě, kterou každý pojištěný občan dostává ke svému pojištění,“ radí právnička České asociace pojišťoven Lucie Žulavská.

Při poruše nebo menší nehodě by se tak pojištění řidiči neměli bát vážnějších komplikací. V případě kolize se to stejně jako v Česku řeší záznamem o nehodě v euroformuláři. Škodu pak ze svého ručení hradí viník dopravní nehody. Problém ale nastává, pokud od nehody ujede. „Pokud máme alespoň nějaké informace o tom, jaké národnosti byl viník té škody, tak pokusit se obrátit na kancelář pojistitelů v té zemi, odkud dané vozidlo pochází. Šance vymáhat škodu touto cestou je ale poměrně malá,“ vysvětluje Žulavská.

V takovém případě škodu uhradí jedině havarijní pojištění. Podle údajů asociace pojišťoven Češi v loňském roce v zahraničí způsobili více než tři a půl tisíce nehod za 340 milionů Korun. To je o čtvrtinu víc než v roce 2016.

autor: Jan Pastor
Spustit audio