Pravidlo pravé ruky platí i na parkovišti

3. září 2009 13:00

Přestože se čas od času objeví informace o tom, že okolí hypermarketů a nákupních center mohou být považována za soukromý areál, kde silniční pravidla neplatí, není tomu tak. Jde o účelové komunikace, kde se jezdí podle stejných pravidel jako kdekoliv jinde.

Týká se to nejen velkých parkovišť nákupních galerií, ale také například městských patrových garáží. Všude se jezdí podle pravidel, což zdůrazňuje i dopravní právník Jan Kněžínek: "Pokud jde o plochy v okolí nákupních center, což jsou spojovací komunikace a parkoviště, zpravidla se jedná o účelové pozemní komunikace, na nichž platí pravidla silničního provozu. Mimo jiné tu platí pravidlo pravé ruky, tedy povinnost dát přednost vozidlům přijíždějícím zprava."

To platí na silnicích vždy, když přednost neupravují dopravní značky.

"Platí, že není-li přednost vyznačena dopravními značkami, musím se řídit pravidlem pravé ruky," vysvětluje Kněžínek.

Relativně jednoduchý úvod máme za sebou. Teď se ale pojďme podívat na specifikum hypermarketových parkovišť - na parkující auta. Vyjíždění z parkovacího místa předem je snazší než couvání.

"U supermarketu platí, že pozor musejí dávat všichni. Platí tu pravidlo pro couvání, kdy couvající řidič nesmí ohrozit ostatní účastníky silničního provozu, pravidlo o vyjíždění od okraje pozemní komunikace a tak dále," vyjmenovává Jan Kněžínek.

Pravidlo o vyjíždění neříká nic jednoduššího, než že vyjíždějící řidič musí čekat, až bude mít bezpečný prostor pro svůj manévr. To platí i při couvání, přestože to v případě manévru do silnice, která auta k parkovišti přivádí, může být náročnější.

"Jestliže chce řidič u supermarketu vyjet z parkoviště a je tam hustý provoz, musí se chovat stejně jako kdekoliv jinde, kde by vycouvával nebo vyjížděl popředu z parkoviště. Musí počkat, až mu to bude bezpečně umožněno. Tedy buď opadne provoz, nebo ho někdo nechá vyjet," říká Jan Kněžínek.

Ne každý ovšem zvládne provoz na přeplněných parkovištích bez ztráty květiny. Kdo bude nehodu vyšetřovat?

"Jedná se o dopravní nehodu na klasické pozemní komunikaci. To znamená, že platí obecná pravidla pro objasňování dopravních nehod. Nehodu by vyšetřovala Policie ČR za předpokladu, že bude splňovat podmínky, kvůli kterým by se jí Policie ČR měla zabývat - půjde tedy o každou nehodu oznámenou policii," uzavírá Jan Kněžínek téma jízdy po přeplněných parkovištích nákupních center.

Nehledejte v tom tedy žádné složitosti a nezapomínejme na pravidlo pravé ruky.

autor: pek
Spustit audio