Prakticky po celé Evropě je zakázané telefonování bez handsfree sady

24. srpen 2013 15:50

Testy prokázaly, že telefonování za volantem je pro řidiče stejně nebezpečné, jako kdyby řídili s jednou promile alkoholu v krvi. Někteří tvrdí, že je ještě nebezpečnější, protože mírně opilý řidič ví, že nejedná správně a dává si větší pozor než ten, kdo se zabere do diskuse po telefonu. Není proto divu, že ve všech vyspělých zemích je nařízeno telefonovat alespoň s handsfree.

U nás platí, že řidič nesmí držet za jízdy v ruce telefon nebo jiné hovorové nebo záznamové zařízení. A pozor to platí i pro situace, kdy píšeme SMS zprávu nebo si jen ukládáme poznámku do kalendáře v telefonu nebo čteme email. Prakticky všechny evropské země nařizují telefonování pouze s handsfree. Výjimkou je Švédsko.

Čtěte také

„Když se podíváme do Švédska, tam není telefonování přímo zakázané, ale když způsobíme jakoukoliv nehodu – drobnější nebo vážnější – jsme bráni za viníka. Když způsobíme omezení provozu nebo jeho různé blokace, automaticky jsme opět viníkem a dostáváme pokutu v řádu desítek eur,“ popisuje Petr Vomáčka z ÚAMK.

Není ale handsfree jako handsfree. U nás můžeme telefonovat například se sluchátkem v uchu. „Pokud se podíváme dále do Evropy – v Řecku je zakázané sluchátko na pevném drátu. Sluchátko je bráno, jako bychom drželi běžný telefon u ucha. Ve Španělsku je podobný systém, akorát sluchátko s bluetooth sadou. Toto sluchátko brání poslechu řidiče například projíždějící sanitky, záchranného vozidla nebo jiného vozu a vlaku,“ vysvětluje Petr Vomáčka.

Čtěte také

Na českých a moravských silnicích nám za telefon v ruce hrozí pokuta do 2 tisíc korun při řešení přestupku na místě a 1,5 tisíce až 2,5 tisíce korun ve správním řízení, a k tomu vždy dva body do karty řidiče. V zahraničí jsou postihy značně rozdílné.

„Když se podíváme v zahraničí na pokuty, nevyšší sazby má Nizozemsko, Norsko a Španělsko. Pokuty se pohybují kolem 200 eur. Nejnižší pokuty jsou ve státech Bosna a Hercegovina, Černá Hora a vlastně ve státech bývalého Sovětského svazu,“ říká Petr Vomáčka.

Tam se pokuty pohybují okolo 10 až 20 eur. V oblíbeném Chorvatsku je to pak 500 kun. A v zemích, kde mají bodový systém a za telefonování mají body, nám hrozí i ty, protože bodové systémy se vztahují i na cizince.

autor: pgj
Spustit audio