Pozor na těžké předměty v autě!

31. červenec 2008 13:00

Jak převážíte autem věci potřebné na dovolenou? Asi mi dáte za pravdu, že není vždycky jednoduché naložit hromadu připravených věcí do auta, i když máte třeba kombíka. Ale je pravdou, že většina z nás právě pouze kufr využívá. V naší internetové anketě se pro zavazadlový prostor vyslovilo nejvíce - 63 procenta - respondentů. Další početná skupina, 34 procent hlasujících, preferuje styl - kam se co vejde. Pouze zbývající tři procenta lidí využívá pro delší cesty i střešních boxů. V čem jsou výhody a nevýhody jednotlivých způsobů?

Především v množství přepravovaných věcí, které je samozřejmě závislé na typu auta. Ale také na naší šikovnosti, protože když si dopředu dobře promyslíme, jak věci do auta naskládat, vejde se jich tam většinou víc. Kdo nemá auto s dostatečně velkým kufrem, snaží se často vypomáhat si i vnitřním prostorem vozu, ale to nemusí být vždycky bezpečné.

"Protože jsme většinou hodně naložení, máme plný kufr a věci dáváme ještě za sedadla nebo pod okna. Je nutné dát pozor především na věci, které nás mohou sami ohrozit na životě - například foťák, láhev od pití nebo těžkou peněženku. To jsou předměty, které při nárazu získají obrovskou energii a zraňují posádku," upozorňuje odborník na bezpečnost silničního provozu Robert Šťastný, podle které bychom ale ani do zavazadlového prostoru neměli věci jen tak naházet: "Naskládat věci v autě tak, aby byly pokud možno jištěné i v kufru a aby se těžké kusy v autě nepohybovali."

Proto je ideální variantou využití střešních autoboxů, zvláště pokud je auto plně obsazené a je potřeba vzít třeba kočárek. Podle čeho si autobox vybírat?

"Záleží na tom, na kolik litrů a kilogramů střešní box potřebuje. Maximum je 80 kg, takový průměr je okolo 50 kg," přibližujete prodejce Josef Kellner z Neumaxu.

Autoboxy jsou v podstatě univerzální, ale při jejich koupi bychom měli vědět, jestli je kompatibilní s naším střešním nosičem. Znát bychom měli také nejvyšší povolenou rychlost, pro jakou je autobox konstruován, tady jakou rychlost bychom z bezpečnostního hlediska neměli při jízdě překročit. Musíme se připravit také na vyšší spotřebu, i když to třeba mnozí z nás ani nepoznají.

"Protože většinou jezdí ve velkoměstech, kde mají vyšší spotřebu. Když potom vyjedou na dálnici, tak mají zase nižší spotřebu. Díky tomu si myslí, že se nemění."

Všechny autoboxy jsou opatřeny zámkem, některé však jen jednoduchým, jiné mají jištění několikanásobné. Různé je také jejich provedení. A právě od toho všeho se odvíjí i cena střešních autoboxů.

"Šedivé barvy jsou většinou základní materiály, další materiály v černé, šedivé barvě nebo v lesklém plastu jsou lepší. Ceny boxů se řádově pohybují od 3000 do 25 000 korun. Záleží na tom, jak chcete box kvalitní a jak často ho budete používat."

Pro jednorázové použití se totiž vyplatí si autobox raději vypůjčit.

autor: evk
Spustit audio