Pozor na svícení v cizině

27. leden 2006 13:00

Řada lidí se za lyžováním vydává do zahraničí. Proto se vyplatí si prostudovat předpisy příslušné země, abychom zbytečně neplatily pokuty, jejichž výše je v cizině výrazně vyšší než u nás. Proto se podívejme na některé odlišnosti, se kterými se při cestě za hranice můžeme setkat.

Jednou z věcí, která v době zimy platí i u nás je celodenní svícení, které bude od července povinné po celý rok. Ostatně ve dne se svítí nejen u nás.

"Je to například nedávno zavedené celodenní svícení v sousedním Rakousku. Od poloviny listopadu loňského roku, kdy byla tato povinost zavedena, je zajímavé, že řidičům byla dána určitá doba, aby si zvykli. Zatím nesvícení za jízdy nebude pokutováno. Teprve od března se bude ukládat pokuta, když nebude mít řidič rozsvíceno během dne, zhruba ve výši 38 euro. V Evropě existuje celkem 9 států, kde je celodenní svícení povinné. Patří mezi ně Dánsko, Estónsko, Island, Chorvatsko, Lotyšsko, Norsko, Švédsko, Finsko a Slovinsko," vysvětluje JUDr. Zdeněk Svátek. Někde se svítí i ve dne jenom někde.

"To je zvláštní úprava. Jednak je to Itálie, která předepisuje povinnost svítit během 24 hodin při jízdě po dálnici a potom je to Maďarsko, které předepisuje svícení na všech pozemních komunikací mimo obec."

U nás nejsou zimní pneumatiky povinné, i když se o této povinnosti v rámci připravované novely hodně diskutovalo. Některé země tuto povinnost mají.

"Některé státy hlavně severní Evropy, mají od určitého data povinnost nasadit zimní pneumatiky. Konkrétně je to Finsko, Švédsko, Lotyšsko, Litva, ale i Slovinsko. Než do těchto zemí pojedeme je třeba si zjistit, od kdy do kdy jsem povinnen být vybaven zimními pneumatikami."

Při cestě na hory bychom neměli zapomenout na sněhové řetězy, to znají především motoristé, kteří si jezdí zalyžovat do Rakouska, ale nejen tam.

"Je to například Francie, kde jsou některé úseky označeny dopravní značkou "Sněhové řetězy". Na tyto úseky můžete vjet pouze se sněhovými řetězy. Podobné je to ve Švýcarsku a v Rakousku, kde vás mohou takovéto značky překvapit. Také v Maďarsku jsou úseky, které nařizují nasazení sněhových řetězů."

autor: pgj
Spustit audio