Pozor na létající lyže

20. leden 2006 13:00

Zima sice trápí řidiče, ale přeje lyžařům. Už zanedlouho se rozběhne cyklus jarních prázdnin a přibude tak lidí, kteří zamíří do hor na lyže. Ty jsou poměrně neskladné a přepravujeme je různě. Pojďme se dnes podívat na to, co musíme při jejich přepravě dodržet.

Není to příliš obvyklé, ale přece jen se najdou tací, kteří mají auta, umožňující přepravu lyží uvnitř, společně s cestujícími.

"Zákon č. 361 z roku 2000 říká o veškerém nákladu přepravovaném uvnitř vozidla, že nesmí omezovat výhled řidiče a ohrožovat řidiče nebo přepravované osoby. Právě uložení lyží uvnitř vozidla je velmi nebezpečné, protože může dojít snadno ke zranění," upozorňuje JUDr. Zdeněk Svátek.

Takže, pro jistotu ještě jednou. Lyžařská výbava nesmí omezovat výhled řidiče a lyže musí být především umístěny tak, aby při nečekaném manévru, nebo v horším případě nehodě, nikoho nezranily. Taková rozříznutá ruka o hranu nebo kdesi zabodnutá hůlka asi není nic příjemného. Častěji ovšem lyže přepravujeme na střeše.

"O přepravě nákladu přepravovaného mimo vozidlo zákon říká, že musí být upevněn tak, aby nedošlo k jeho uvolnění. V případě přepravy nákladu na střeše nesmí být překročena nosnost střechy, která je uvedena v technickém průkazu. V případě, že by náklad přesahoval obrysy vozidla byl označen ve dne červeným praporkem o rozměrech 300 x 300 mm a v noci vpředu bílým a vzadu červeným světlem. Kdyby došlo uvolněním nákladu k nehodě, pak je za ní odpovědný řidič a zodpovídá za způsobenou škodu v plném rozsahu."

Měli bychom tedy dbát na to, abychom lyže přepravovali prostřednictvím držáku určeného právě pro jejich přepravu nebo ve střešním boxu. I když jedeme na krátkou vzdálenost, nestačí lyže jen tak něčím přivázat k obyčejnému střešnímu nosiči. Velmi snadno by se mohly uvolnit a způsobit nehodu. Škoda by v takovém případě byla hrazena z našeho povinného ručení.

"Pokud by se prokázalo, že je to mnou způsobená škoda a měl bych řádně uzavřené zákonné pojištění, pak by to bylo možné."

Možná jste si teď řekli: tak, kde je problém? Škoda by byla zaplacena z pojistky. Tak si zkuste představit, co by mohly napáchat lyže, které by se ze střechy uvolnily a vletěly do čelního skla auta jedoucího za námi. Nebo naopak, přilétly do toho vašeho...

autor: pgj
Spustit audio