Pozor na auta v exekuci! Objevit se mohou v inzerátech i v autobazarech

14. březen 2016 15:10

Chystáte se koupit ojeté auto? Dejte si pozor na vozidla v exekuci. Dlužníci se je snaží prodat ještě dřív, než auto zabaví exekutor. Pokud si ovšem zájemce auto předem neprověří, hrozí mu, že o něj nakonec přijde.

„Děje se to relativně často, řekněme, že takových případů je třeba několik desítek do měsíce. Důvodem je to, že mnoho zadlužených majitelů se snaží ten vůz prodat pod cenou. Myslí si, že autobazary takové možnosti prověření nemají. Snaží se takového auta zbavit,“ říká Pavel Foltýn z Auto Esa a dodává, že autobazary snižují riziko tím, že se snaží prověřit každý vůz v různých registrech.

Čtěte také

Někteří prodejci raději auta z ulice vůbec nevykupují. Potvrdil mi to i majitel autobazaru Petr Špaček. „Jednáme pouze s renomovanými firmami poskytujícími operativní leasing.“

Inzeráty vedou

Auta v exekuci se proto lidé snaží prodat hlavně přes inzeráty. Dlužník se potřebuje vozidla zbavit co nejrychleji, proto může být prvním varováním pro kupujícího podezřele nízká cena. Mluvčí exekutorské komory Petr Vorlíček doporučuje auto před koupí za 60 korun prověřit v registru exekucí. „Doporučujeme, aby se kupující podíval do centrální evidence exekucí, kde by případně toho prodávajícího mohl najít. Pokud by ho tam skutečně našel, tak na 99 % by to auto bylo pod exekucí.“

Pokud se podaří dlužníkovi auto prodat, exekutor může novému majiteli vozidlo zabavit. V takovém případě musí podle právníka Pavla Pejchala podat u soudního exekutora návrh na vyškrtnutí věci ze soupisu. „Pokud mi exekutor nevyhoví, což znamená, že tu věc nevyškrtne ze soupisu, tak můžu podat žalobu na vyloučení věci a ta už se podává u soudu,“ říká Petr Vorlíček.

Exekutorská komora pro větší ochranu kupujících jedná s ministerstvem dopravy o tom, aby byla auta v exekucích evidována v centrálním registru vozidel, kde jsou lépe dohledatelná.

autor: hbc
Spustit audio