Pozor, dušičky!!!

26. říjen 2007 13:10

Není moc svátků, které nás přinutí navštívit hřbitov a zavzpomínat na naše předky a blízké, které už mezi námi nejsou. Jedno takové období se ale kvapem blíží. Přesně za týden si připomínáme Památku zesnulých - významný církevní svátek- známý spíše pod názvem "dušičky". Svátek je sice až za týden, ale už tento víkend vyrazí na hrob zapálit svíčku statisíce lidí.

Velký pohyb motoristů o posledním říjnovém víkendu bohužel závratně zvyšuje smutné statistiky dopravních nehod. Podle Josefa Tesaříka z policejního prezidia byly právě dušičky nejtragičtějším obdobím třeba v minulém roce.

"Konkrétně například v sobotu 28. září 2006 zahynulo při nehodách 8 lidí. Byl to jeden z nejtragičtějších dnů minulého roku. Doufáme, že se podobná situace nebude opakovat a tak žádáme, aby byli řidiči maximálně opatrní, ohleduplní a nikam nepospíchali."

Všeobecně se dá říct, že na "dušičky" je úmrtnost při dopravních nehodách zhruba o dvacet procent vyšší oproti ročnímu průměru. Myslím si, že i tato čísla vypovídají jasně o tom, že nás čeká na silnicích těžký víkend.

"Podíváme-li se na důvody, je jich několik. V první řadě je to velká migrace motoristů nebo rodin směřujících k hrobům svých blízkých. Další věc je počasí. Je vlhko, na silnici leží spadané listí a ve vyšších polohách dokonce i sníh. Všechny tyto faktory výrazně zvyšují pravděpodobnost vzniku nehody."

Na "dušičky" vyjíždějí i ti, které celý rok na silnicích nepotkáte. Sváteční řidiči jsou přitom větší nebezpečí, než se může zdát. Jejich vinou se často stávají ty nejtragičtější nehody.

"Je to další fenomén, který se objevuje. Na delší cestu totiž vyjíždějí i ti, kteří se jinak pohybují jen v blízkosti svého bydliště. Mnohdy absolvují cestu přes polovinu republiky a může se tedy objevit i únava a ztráta pozornosti."

Jeďte proto opatrně, a to nejen tento víkend, ale vždy a neustále. Nechcete přece, aby příští rok příbuzní zapalovali svíčku na hrobě i vám.

autor: bob
Spustit audio