Pověst z Děčínska: Kdo straší na Falkenštejně? Zkuste to zjistit

28. duben 2024

Hrdě se tyčil kdysi hrad Falkenštejn na výběžku Havraních kamenů nad Jetřichovicemi. Byl podle historiků postaven, aby chránil cestu z Míšně do Lužice.

Dnes je to už jen zřícenina. Ale kdysi byl postrachem pro lapky, a proto žádný div, že jim byl trnem v oku. Toulali se krajem, přepadali obchodníky, zabíjeli je i jejich doprovod a samozřejmě ukradli všechno, co našli. Vždy ale dostatečně daleko od hradu, protože hradní stráž neváhala vyrazit přepadeným na pomoc.

Jednou se jim ovšem podařilo přepadnout kolonu kupců, se kterými se na hrad vracel i velitel tamějších stráží. Kdy to bylo, pověst neříká. Možná za Berků z Dubé, kteří Falkenštejn vlastnili jako první, možná ale za některých dalších majitelů. Buď jak buď, lapkové dali veliteli stráží vybrat:

„Buď tě oběsíme nebo tě zahrneme zlatem a můžeš si žít jako pán,“ nabídl mu muž, který bandu vedl. „Musíš nás ale pustit do hradu.“

V té době žil na Falkenštejně šlechtic, který měl dceru Zdislavu. Velitel stráže byl do ní zamilovaný, ale věděl, že je pro něj nedostižná. Kdo tedy ví, co rozhodlo – zda zlato nebo možnost, že mu lapkové přenechají Zdislavu. A nebo obojí?

Když se velitel stráží celý potrhaný a zakrvácený objevil na hradě a tvrdil že se s lapky pobil a pak se mu podařilo dojet až na hrad, pán ho měl za hrdinu. Dokonce ho odměnil zlatem. Získal si i pozornost Zdislavy.  

Byl už večer, proto hradní pán rozhodl: „Zítra ráno vyrazíme na místo přepadení a zkusíme ty lupiče najít a odevzdáme je spravedlnosti,“ řekl.

Pozůstatky hradu Falkenštejn jsou kulturní památkou

Když osaměli, velitel stráží stál právě u okna. Náhle vykřikl: „Vidím světlo, asi nějaké louče, možná mě lapkové pronásledovali a jsou pod hradem.“

Pán Falkenštejna se podíval z okna, ale nic neviděl. Otevřel ho tedy a vyhlédl ven. V ten okamžik ho chytil velitel stráží za nohy a vyhodil ven. Velitel stráží pak nechal nalít svým mužům víno údajně na oslavu svého návratu do bezpečí, aby je opil.

Když strážní usnuli, otevřel bránu a lupiče, kteří už čekali poblíž hradu, pustil dovnitř.

Co bylo dál, je jasné – lapkově hrad vyplenili, koho našli živého, toho zabili. Svůj slib, že se podělí se zrádcem o kořist, ale splnili. Bývalý velitel stráží dostal tolik zlata, že se mohl odstěhovat do ciziny a tam v klidu dožít.

Co se stalo se Zdislavou, ale pověst už neříká. Lupiči ji odvlekli a pak se po ní slehla zem. Co ale pověst říká, je, že od té doby na hradě straší. Bloudí tam bývalý hradní pán, vyčítá si svou důvěřivost a hledá ztracenou dceru.

Ale co když se pověst mýlí – co když Falkenštejnem občas nebloudí bývalý hradní pán, ale někdejší velitel stráží. Třeba se tam musel po smrti vrátit za trest za svou zradu.

Pokud tam tedy nějakého ducha potkáte, zeptejte se…

autor: ces
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.