Posttraumatická fáze začíná až několik týdnů po tragédii, upozorňuje psycholog

14. leden 2024

Česká společnost zažila trauma. Předvánoční tragédie na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy zasáhla hlavně oběti, jejich nejbližší a přátele. A také studenty, vyučující a zaměstnance, kteří teď mají pokračovat ve studiu a práci. Jenže zasažená byla celá česká společnost, alespoň to tvrdí sociolog Martin Buchtík, ředitel agentury STEM.

Také psycholog ministerstva vnitra Štěpán Vymětal zdůrazňuje, že posttraumatická fáze vyrovnávání se s prvotním šokem začíná až několik týdnů po tragédii. Na nějakou celkovou analýzu je brzy, nicméně už teď se dají najít pozitivní příklady chování. 

Čtěte také

První šok a vlna mediálních informací ustupuje do pozadí, až se nakonec úplně vytratí. Lidé bezprostředně zasažení tragédií se ale vzpamatovávají léta, některé ale zasáhne nezvratně a trvale. 

Scénář bývá při podobných událostech podobný: po prvotním šoku se musí komunita, ale vlastně celá společnost, zas nadechnout a řešit, co dál. Ve stínu obludné tragédie se to může zdát být skoro nepatřičné, ale jestli se má začít život vracet k normálu, musí se řešit i na první pohled banální a praktické problémy. 

Víc si poslechněte v pořadu Zaostřeno, který připravil Vít Pohanka.

autor: Vít Pohanka
Spustit audio

Související