Poptávka po zvířecích krematoriích roste. V České Lípě zavedli 24hodinový samoobslužný provoz
Provozovatelé zvířecích krematorií hlásí meziroční růst poptávky mezi 20 a 30 procenty. Například v České Lípě ročně provedou necelých 1 300 kremací.
Provozovatelé zvířecích krematorií hlásí nárůst poptávky. Bez doplňkových služeb lidé za kremaci v průměru zaplatí 5 tisíc korun. Krematorium zvířat v České Lípě nově nabízí také samoobslužné pietní místo, kde lze zvíře 24 hodin denně odložit do chlazené schránky.
„Spousta klientů velmi oceňuje to, že v okamžik, kdy zvířátko uspí na veterině, nebo kdy jsou nešťastní z toho, že jim odešel zvířecí přítel, tak se nemusí rozptylovat, nebo zatěžovat hovorem s někým,“ vysvětluje ředitel Krematoria zvířat Česká Lípa Lukáš Jelínek vznik Memory Pet Pointu.
Jde o malou mobilní stavbu, která je bez příplatků za pohotovost dostupná 24 hodin denně. „Můžou zde zvířátko uložit a potom vše vyřídíme druhý den telefonicky. Klient zde najde bezpečný hygienický vak, do kterého to zvířátko uzavře. Je zde také individuální kremační známka s unikátním číslem,“ popisuje proces.
Box je chlazený, v zařízení je teplota okolo nuly stupňů Celsia, zvíře je v něm uloženo do doby vyzvednutí. Z Memory Pointu, který slouží zároveň jako malá pietní místnost, zaměstnanci firmy pravidelně zvířata sváží přímo do krematoria.
Průměrně lidé za kremaci domácího zvířete zaplatí čtyři a půl až pět a půl tisíce korun. Na výběr mají také široké spektrum různých dalších služeb.
Poslechněte si reportáž Jiřího Jelínka.
Související
-
Boj s časem, ohněm a byrokracií, popisuje veterinářka evakuaci zvířat z hořícího Českého Švycarska
Veterinářka Lýdie Suková Čačková se věnuje zubařině a chirurgii a byla i při evakuaci koní a skotu při požáru v Českém Švýcarsku. Teď vydává knihu Veterinářka vypráví.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.