Policie testuje nový systém kontroly dálničních eZnámek

27. listopad 2020 17:45

Dalekohl nahrazuje kamera a tablet. Během vteřiny zjistí, jestli má auto platnou dálniční známku, technickou kontrolu, povinné ručení, nebo zdali není kradené.

Policisté a celníci testují nové zařízen pro kontrolu elektronických dálničních známek. Nalepovací kupony budou platit už jen do konce ledna, pak definitivně skončí. Na čelní skla si je řidiči v Česku lepili celé čtvrtstoletí. Od 1. prosince 2020 začne prodej jejich elektronických nástupců. Ceny zůstanou stejné jako letos.

eZnámka: Elektronická dálniční známka 2021

Jak zařízení funguje

Kontrolní zařízení je instalované přímo v policejním voze. Na palubní desce auta je kamera, která snímá registrační značky, chcete-li SPZetky. Tablet v rukou spolujezdce propojený s online databází pak vyhodnocuje, jestli má vozidlo zaplacenou elektronickou dálniční známku. U jednotlivých SPZ se na obrazovce tabletu rozsvěcují zelená, oranžová a červená barva.

Čtěte také

Co barvy znamenají, popisuje Michal Hodboď z dopravní policie: "Zelená znamená, že to vozidlo má uhrazený časový poplatek. V případě oranžové barvy to znamená, že vozidlo je vedeno jako osvobozené. To znamená, že můžeme například zastavit, zkotrolovat a ověřit, že opravdu to osvobození je tak, jak má být. A pokud se rozsvítí červená, tak to může znamenat několik věcí. Jedna z těch věcí je, že nemá uhrazené časové zpoplatnění, případně to může být i vozidlo v pátrání."

QR kódy: Stažení aplikace Zpravodaj Zelené vlny – iOS / Android

Chybovost zařízení by neměla být větší než 5 %. Celnící a policisté navíc mohou sytém připojit taky na kamery na mýtných branách. Znamená to, že už nebudou muset stát u krajnice s dalekohledem a snažit se najít na čelním skle rychle jedoucích aut dálniční zmámku. Elektronická kontrola by tak měla být mnohem efektivnější.

Čtěte také

Kontroly nejen známek

"My jsme si říkali, že když už takové zařízení vyvíjíme, tak jsme nabídli policii i celní správě možnost do toho naimportovat některé zájmové skupiny vozidel, které pro ně mohou být zajímavé při kontrole. Policie i celní správa toho využila. Vozidla v pátrání. To znamená hledáná, krádená, nepojištěná vozidla, bez technických prohlídek a podobně," vysvětlil Jan Paroubek, pověřený ředitel státního podniku CENDIS.

Ostrý provoz od 1. ledna

Kontrolních sad, které tvoří kufr s modemem, kamera a tablet, mají policisté 43 a celníci 15. V ostrém provozu je začnou využívat od 1. ledna 2021. Právě tehdy začnou platit nové elektronické známky. Celý systém stát vyjde na 309 milionů korun.

autoři: Václav Štefan , ZV
Spustit audio