Policie během akce SPEED MARATHON rozdala tisíce pokut

19. duben 2018 12:28

Stovky policistů s radary na silnicích po celém Česku. Přes dva a půl tisíce pokut za překročení rychlosti. Více než sto řidičů jelo v technicky nevyhovujícím autě a několik dokonce i pod vlivem alkohou a návykových látek. Takový je výsledek evropské bezpečnostní akce Speed marathon na tuzemských silnicích. A takhle to ve středu vypadalo přímo na jednom z měřených úseků.

Silnice 16 nedaleko středočeského Mělníku je kromě stromů a patníků lemována také i řadou pomníčků, které připomínají tragické nehody. Přesto, že silnice je široká a poměrně přehledná, patří, co do počtu nehod, k nejrizikovějším v celé republice. Mezi silnicemi první třídy ale není výjimkou. „Stále platí, že dálnice jsou z hlediska následků nehod a počtu dopravních nehod nejbezpečnějšími komunikacemi. Bohužel se to ale nedá říct o silnicích nižších tříd, zejména pak silnicích nižších tříd, kde dochází k největšímu počtu dopravních nehod s nevětšími následky a mnohdy právě rychlost hraje hlavní roli. Řidiči totiž podceňují riziko rychlosti a právě tyto komunikace bývají nejnebezpečnější,“ vysvětluje šéf dopravní policie Tomáš Lerch.

Čtěte také

Silnice mezi Mělníkem a Slaným patří podle policejních statistik nehodovosti mezi ty vůbec nejhorší. „Tato silnice I/16 je jedna z nejrizikovějších, vyjíždíme sem k nehodám velice často a bohužel tyto nehody bývají často smrtelné. Naposledy to byla smrtelná dopravní nehoda, při které zahynulo několik osob,“ potvrzuje mluvčí středočeské policie, Markéta Johnová.

Podle studie mezinárodní organizace EuroRAP, která hodnotí bezpečnost silnic, se na nejrizikovějším úseku této silnice v období let 2014-2016 stalo 11 tragických dopravních nehod. Ne všichni řidiči si ale toto riziko uvědomují. Zastaveného řidiče se ptám, zda si všiml dopravní značky v obci. Odpovídá, že si myslel, že za křižovatkou neplatí. Od policistů dostal pokutu 500 Kč. V autě jsou s ním děti, které nesedí v sedačkách. Uznává, že sedačky by v autě být měly a vysvětluje, že vyjížděl narychlo a nestihl je namontovat.

Akce SPEED MARATHON ale nemá podle Tomáše Lercha sloužit pouze k pokutování řidičů za překročení povolené rychlosti. „Pokud máme nějaké rizikové místo, které z hlediska rychlosti považujeme za nebezpečné ve vztahu k dopravní nehodovosti, snažíme se ho posuzovat nejen z hlediska dohledu, ale i z hlediska dopravně-inženýrského a činit taková opatření, aby se v dané lokalitě provoz zpomalil.“ Podle loňských policejních statistik byla nepřiměřená rychlost druhou nejčastější příčinou tragických nehod. Kvůli ní na tuzemských silnicích zahynulo téměř 200 lidí.

autor: Jan Pastor
Spustit audio