Podmínky pro zimní sporty nejsou v kraji ideální

29. prosinec 2011

Ve většině areálů v Beskydech panují omezené podmínky. Lyžaři tak musejí spoléhat na práci sněhových děl. Od pátku se vleky rozjedou i v nejvýše položeném beskydském areálu na Lysé hoře. Pouze tam si mohou vychutnat jízdu výhradně na přírodním sněhu. O něco lepší je to v Jeseníkách

V Beskydech se nyní lyžuje třeba na Bílé, kde leží 30cm umělého sněhu, podobně jako v Karolince, na Soláni nebo v Mostech u Jablunkova. Letošní zimní sezóna zkrátka vyznavačům zimních sportů v Beskydech příliš nepřeje.

„Shrnul bych to pár slovy – zatím je velice špatná. Sněhu je opravdu málo. Tady na Bílé je jedno z mála středisek, kde se jezdí, protože nastříkali umělý sníh, ale i tady jsou podmínky omezené,“ hlásí dispečer horské služby Pavel Masopust.

Počasí v Beskydech zatím nepřeje ani běžkařům

„Běžkařský sport vůbec. Hřebeny v Beskydech jsou bez sněhu nebo s minimálním množstvím a je to nebezpečné. Samozřejmě se to projevuje i na úrazovosti, je zatím nízká,“ dodává Pavel Masopust.

Záchranáři Horské služby Beskydy očekávají, že se do hor vydá více lidí koncem roku. Zároveň varují pěší turisty před namrzlými chodníky, které mohou být v důsledku ochlazení zledovatělé.

S průběhem letošní sezóny nejsou spokojení ani provozovatelé areálů. Potvrzují ale, že se navzdory omezeným podmínkám zájem lyžařů postupně zvyšuje.

V Jeseníkách jsou podmínky lepší

V nejvyšších moravskoslezských horách budou na přelomu roku v provozu téměř všechny lyžařské areály. I tam ale sjezdovky většinou pokrývá technický sníh. Podmínky k lyžování by se v následujících dnech mohly zlepšit, zítra má na horách přibýt až 30 cm sněhu.

Na své si přijdou i vyznavači běžek. Ve vrcholových partiích hor leží zhruba 60 centimetrů přírodního sněhu.

V Jeseníkách nyní platí první stupeň lavinového nebezpečí. Všechny lavinové katastry v horách se ale nacházejí mimo turisticky značené trasy.

autoři: Michal Schoffer , Pavla Mročková
Spustit audio