Plochodrážní motorky se sjíždějí v Praze

1. září 2010 13:00

Když se řekne plochá dráha, snad každý Čech ví, o čem je řeč - motorka se ve smyku řítí oválem, pneumatika s hroty trhá závodní dráhu a jezdci se přetahují o každý centimetr.

Plochodrážní sport má v České republice obrovskou tradici - ať už ve vývoji soutěžních motocyklů nebo přímo v závodech. V obchodním centru Šestka na pražské Ruzyni probíhá tento týden unikátní výstava plochodrážních motocyklů. Sjelo se jich tam kolem dvacítky od nejstarších kousků až po nové stroje - takovou sbírku nemá ani technické muzeum.

Výstavu připravili Jaroslav Švehla z Mobility Clubu a historik a sběratel Karel Klein. Kolébkou ploché dráhy jsou podle něj Spojené státy americké. „Prvopočátek není v Evropě, ale v Americe, kde se začala jezdit plochá dráha na motocyklech značky Harley. Odtamtud se tento sport dostal přes Kanadu do Austrálie, kde ho ještě vylepšili, a v roce 1928 a 1929 až do Anglie,“ říká Klein.

Z Anglie to bylo do Československa kousek a už v roce 1929 se jel v Pardubicích první závod. O pár let později představila firma Jawa první závodní stroj a spolu s motocykly značky Esa dlouho patřila a stále patří ke světové špičce.

Motorky mají výkon kolem osmdesáti koní, objem válců půl litru a spoustu zvláštností - například mají jen dvě rychlosti, jezdí na metyl alkohol a nemají brzdy. Nepotřebují je.

Motor má velký píst a velký zdvih, což znamená, že po ubrání plynu brzdíte motorem. Samozřejmě ubrání plynu na ploché dráze většinou souvisí s nějakým nebezpečím, protože přece jen potřebujete, aby motor měl dostatek otáček, takže stroj držíte pod plynem.“

Na výstavě se největší pozornosti těší hrozivě vyhlížející motorka s hřebíky v pneumatikách. Podle Jaroslava Švehly se jí mezi závodníky říká cirkulárka a jezdí se s ní na ledové dráze. Jezdec se v zatáčce doslova opírá kolenem o zem a motorka, jak říkáme, líže led. Jezdci jedou rameno na rameni, ze všech stran burácejí motory a o slovo se hlásí emoce. To jezdce tak pohltí, že jeho jediným cílem je závod vyhrát.“

Kdo by chtěl zažít závody na ploché dráze, má možnost. Už v pondělí se na pražském stadionu Markéta jede 42. ročník memoriálu Luboše Tomíčka. Doprovodný program bude tentokrát o bezpečnosti provozu.

Na velkoplošné obrazovce si lidé budou moct zopakovat Autoškolu národa. Bude tam ukázka simulace dopravní nehody včetně vyproštění zraněných osob z automobilu. Od sedmi hodin pak následuje plochá dráha za účasti zahraničních jezdců včetně trojnásobného mistra světa a loňského vítěze Nickyho Petersona.“

V obchodním centru Šestka končí výstava motocyklů v neděli a na programu je opět bohatý program.

autor: bob
Spustit audio