Pětinásobný vítěz afrického závodu Tomáš Tomeček se s fanoušky v Příboře setkal i letos

10. únor 2024 07:40

Čerstvý vítěz závodu kamionů na Africa Eco Race Tomáš Tomeček se v domovském Příboře na Novojičínsku setkal se svými fanoušky. Pětinásobný šampion mezinárodního závodu, který vede po stopách původní dakarské rallye, opět startoval sám bez navigátora nebo mechanika. Český závodník si z Afriky přivezl už pátou trofej za první místo.

Příborská restaurace je v páteční večer naplněná k prasknutí. Všichni čekají na Tomáše Tomečka, který se svým kamionem kraloval na Africa Eco Race už popáté. A v absolutním pořadí, do kterého se počítají všechna auta a buginy, obsadil čtvrté místo.

Tomáš Tomeček podepisuje plakát jednomu z fanoušků

„Pro místní a pro fandy tady děláme vždycky takové setkání, posezení. Je to velmi příjemná akce,“ usmívá se pětinásobný šampion závodu, který se hlásí k odkazu originální africké dakarské rallye.

Od ročníku 2020 se Dakar jezdí v Saudské Arábii. Milovníci klasiky proto vyrážejí na Africa Eco Race. „Bohužel musím říct, že tam není tolik závodníků jako na arabském Dakaru. Je to jakoby druhá liga,“ hledá přirovnání Tomeček.

Tomečkova trofej ze závodu Africa Eco Race

„Je to hezké, každému doporučuji dělat, co ho baví. A právě mluvíte s týpkem, který dělá, co ho baví,“ usmívá se. A týpek z Příbora na Novojičínsku si opět vedl na trase vedoucí přes Maroko, Mauritánii a Senegal znamenitě. A znovu jel ve svém voze netypicky osamocený. „Myslím, že sám jsem jel už popáté a připadá mi to tak nejlepší. Je to taková největší výzva,“ dodává pětinásobný vítěz Africa Eco Race Tomáš Tomeček.

Spustit audio

Související