Páté přikázání: nezabiješ

5. duben 2006 13:00

Krajský soud v Pardubicích včera poslal řidiče, který loni v létě v Pardubicích způsobil těžkou dopravní nehodu, na sedm let do vězení. O jeden rok tak v odvolacím řízení snížil únorový verdikt okresního soudu. Osmapadesátiletý řidič srazil na přechodu u obchodního domu Tesco svým fiatem šest lidí, kteří přecházeli na zelenou, a od nehody ujel. Jedna žena zemřela, další čtyři lidé se potýkají se zraněními dodnes a lékaři nevylučují, že budou mít trvalé zdravotní následky. Při dechové zkoušce policisté naměřili Peškovi několik hodin po havárii kolem dvou promile alkoholu v krvi. Nebyl to jeho první problém s pitím před jízdou. Za obdobné provinění byl v minulosti už dvakrát trestán. Navíc neměl řidičský průkaz, jediné oprávnění kdysi získal pro řízení malého motocyklu, a i o ně přišel. I to se může na našich silnicích stát. Kdy už se vlastně nehoda stává trestným činem?

Loni se na našich silnicích stalo 199 262 nehod. Zemřelo při nich 1 127 lidí, dalších 4 396 bylo zraněno těžce a dalších 27 974 lehce. Ve většině případů je nehoda vyřešena pokutou. Dojde-li ovšem ke zranění nebo dokonce smrti, může být viník nehody obviněn z trestného činu.

"V souvislosti s dopravními nehodami se nejčastěji setkávám s nedbalostními trestnými činy ublížení na zdraví," vysvětluje JUDr. Jan Černý z advokátní kanceláře Černý - Raupachová.

Trestní zákon pak zná v zásadě dva paragrafy, na jejichž základě můžeme být obviněni.

"Pokud řidič poruší nějaký dopravní předpis a v přímé souvislosti s tím dojde k dopravní nehodě a lehké újmě na zdraví, potom hrozí viníkovi až 1 rok odnětí svobody nebo zákaz řízení. Pokud dojde k těžké újmě na zdraví nebo dokonce smrti, je trestní sazba až 5 let. A pokud je těžkou újmou nebo smrtelným úrazem poškozeno více osob, potom je trestní sazba až 10 let odnětí svobody."

U některých nehod se pak přidává obecné ohrožení, což může být například při nehodách na železničních přejezdech nebo u nehod autobusů, nebo ohrožení pod vlivem návykové látky, tedy zpravidla alkoholem.

"Náš trestní řád nezná, jako například v USA, sčítání trestů. Vždy se vychází z přísnějšího trestu. Tresty se tedy nesčítají, ale bylo-li spácháno více trestných činů, pak v rámci rozpětí trestní sazby soudce uděluje vyšší trest."

U dopravních nehod není potřeba podávat trestní oznámení. Důvod je jednoduchý: vždy je šetří policie, která sama zváží, zda se jedná nebo nejedná o trestný čin.

"Při nehodách s těžkou újmou nebo smrtí poškozeného je to vcelku jasné a obvinění zpravidla přichází doslova pár hodin po nehodě. Déle to trvá, když se musí čekat na lékařskou zprávu, znalecký posudek, a podobně, protože je potřeba zjistit rozsah následků."

Obvinění řidiče z trestného činu má ještě jednu podmínku.

"Aby byl řidič obviněn, je potřeba aby porušení dopravního předpisu přímo souviselo s nehodou, tedy doslova ji způsobilo. Kdyby se například řidič pouze nepřipoutal, nemohl by být obviněn, protože nezapnutí bezpečnostního pásu nehodu nezpůsobí."

Viníka nehody obviní policie, která nehodu vyšetřovala, ale v případě rodinných příslušníků to má jednu důležitou podmínku.

"Může se stát, že řidič zaviní dopravní nehodu, při níž jsou zraněni jeho blízcí, například manželka, bratr, rodiče, a chtěl bych zdůraznit družku, protože to málokdo ví. Potom je trestní stíhání možné pouze s jejich souhlasem," vysvětluje JUDr. Jan Černý.

Koho všeho se to týká je přesně stanoveno zákonem. Příbuzní pak mohou kdykoli své rozhodnutí změnit.

"Tento souhlas je možné po celou dobu trestního řízení vzít zpět, a to až do chvíle, kdy se odvolací soud odebere k poradě."

Pak už ale není cesty zpět.

"Pokud někdo odepře souhlas, nemůže ho znovu udělit. Zákonodárce chránil viníka dopravní nehody před nějakým vydíráním. Například kdyby jeden z manželů vydíral druhého, aby něco udělal, že jinak dá znovu souhlas se stíháním. To není možné. Pokud se jednou někdo rozhodne odepřít souhlas, už ho nemůže nikdy udělit."

A co ostatní případy, kdy zraníme někoho cizího nebo třeba pouze známého? Můžeme se s ním nějak domluvit, aby nemusela celá záležitost dojít až k soudu?

"V zásadě to nejde. Pokud nejde o osoby vyjmenované v zákoně, pak se trestný čin posuzuje zcela jasně podle zákona. Je ale třeba říci, že soud přihlíží k tomu, že se viník snaží domluvit s poškozeným na náhradě škody nebo kompenzaci."

autor: pgj
Spustit audio