Paříž 2016: výstavní premiéra Škody Kodiaq!

26. září 2016 13:08

Automobilka Škoda 1. září večer poprvé ukázala nový model zvaný Kodiaq. Pro světovou premiéru si zvolila německý Berlín, protože má ve znaku medvěda. Název vozu je totiž odvozen od největšího druhu medvěda žijícího na ostrově Kodiaq u pobřeží Aljašky.

Šest set novinářů z 31 zemí světa a pozvaní hosté sledují v potemnělé bývalé berlínské elektrárně odhalení modelu, který Škoda nazývá globálním. Vyrábět se bude na dvou místech na světě. „V Kvasinách modernizujeme a výrazně rozšiřujeme náš závod, který dosáhne počátkem příštího roku kapacitu až 300 tisíc vozů, původně to bylo 160 tisíc. A samozřejmě čínský trh při své velikosti bude mít výrobní základnu v Číně,“ vysvětluje Luboš Vlček ze Škoda Auto Česká republika.

Kodiaq
je vůbec první škodovkou, která má třetí řadu sedadel a také největší zavazadlový prostor s objemem 720 litrů. „V Evropě jsou SUV nejprodávanější modely, v České republice tomu tak zatím není, ale třeba bude. Takže to je typ auta, po kterém Evropani nejvíce jdou, po Asii zřejmě ani nemluvě“, připomíná David Šprincl ze Světa motorů.

Prestiž

Mezi konkurenty Kodiaqu můžeme řadit Hondu CR-V nebo Hyundai Santa Fe, které ale prostorností překonává. Podle motoristického experta vydavatelství Economia Ondřeje Běhala Škoda Kodiaqem posiluje svoji prestiž. „Nebude to auto vyloženě objemové na co nejvyšší počet prodaných kusů, ale bude to auto, na kterém bude Škoda slušně vydělávat a které bude přinášet zvýšenou prestiž.“

Kodiak se ve výstavní premiéře představí právě na autosalonu v Paříži. Škodovka by měla oznámit i jeho cenu pro český trh.

autor: jař
Spustit audio