Pacientům s covidem-19 aplikují nemocnice v Ústeckém kraji i monoklonální látky

15. listopad 2021 11:15

Monoklonální látky jsou dalším způsobem boje proti covidu-19. Jde o léky, které mohou pomoci zabránit těžkému průběhu onemocnění. Podávají i nemocnice v Ústeckém kraji.

Monoklonální látky si tělo vytváří po prodělání onemocnění nebo po očkování. Pokud si je člověk sám nevytvoří, je možné je aplikovat pacientovi v infuzi a zabránit tak těžkému průběhu nemoci.

„Ty protilátky se naváží na povrch viru – obalí jeho klíč, kterým se dostává do zámku buněk,“ vysvětluje primář infekčního oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem Pavel Dlouhý.

Infuzní místa jsou v současnosti dostupná ve všech nemocnicích v Ústeckém kraji a jsou určené pro rizikové pacienty, tedy pro takové lidi, u kterých by covid-19 mohl probíhat závažným způsobem.

„Může jít o osoby vyššího věku, nebo o lidi s přidruženými chorobami – například obezitou, cukrovkou a celou řadou dalších interních nemocní,“ doplňuje Dlouhý.

Pokud by měl takový člověk o infuzi monoklonálních látek zájem, měl by se nejdřív obrátit na lékaře, který se o takového člověka stará. Ten mu pak potvrdí, že patří do skupiny lidí, kteří mají ta takovou infuzi nárok.

„Je nutné dodat, že je to léčba nesmírně drahá. Zatím co očkování stojí 20 euro, tato infuze stojí 2 000 euro. Samozřejmě ji ale poskytneme každému

Spustit audio

Související