Opravy D1 před Prahou mezi 2. a 11. kilometrem: Dohlídne úsekové měření

12. červen 2020 10:00

Od pondělí 15. června pokračují opravy dálnice D1 mezi sjezdy na Chodov a Pražský okruh, započaté v roce 2019. Omezení platí od neděle 14. 6., chystat se bude už v pátek.

Ředitelství silnic a dálnic v pátek 12. 6. 2020 obnovuje práce na dálnici D1 u hlavního města, a to mezi sjezdy na Chodov a Pražský okruh, konkrétně mezi kilometry 2,4 a 11,2.

V tomto úseku kompletně vymění povrch vozovky, sanuje mosty, zrekonstruuje odvodnění, zčásti opraví podkladní vrstvy, dopravní značení, protihlukové stěny a veřejné osvětlení. Rekonstrukcí projdou taky obě odpočívky v Újezdu u Průhonic.

Čtěte také

V pátek přípravy, od neděle omezení, od pondělí práce

V pátek 12. června po skončení odpolední dopravní špičky začne instalace dopravního značení. Během neděle 14. června začne platit omezení, kdy budou volné pro jeden směr 2 pruhy, pro druhý směr 3 pruhy. Vlastní práce pak začnou v pondělí 15. června.

"Opravy byly rozdělené do několika navazujících etap, aby byla v maximální možné míře zachována plynulost provozu. S postupem stavebních prací se tedy bude dopravní opatření v místě měnit. Doprava bude vedena převážně v režimu 2+2+1 jízdní pruh," upřesňuje tiskový mluvčí ŘSD Jan Studecký.

Úsekové měření

"V rámci zachování bezpečnosti řidičů, našich pracovníků i pracovníků zhotovitele prosíme všechny, kteří budou místem projíždět, o vzájemnou ohleduplnost a dodržování stanovených rychlostí," dodává Studecký.

Na trase mezi 2. a 11. kilometrem D1 bude právě na respektování rychlostních limitů dohlížet nově instalované úsekové měření.

Omezení na D1 mezi 2. a 11. km

Práce na dálnici i na exitech a odpočívkách

Kromě zúžení na samotné dálnici se omezení dotknou také jednotlivých exitů na dané trase:

  • Exit 8 na Dobřejovice a Čestlice bude uzavřen ve směru na Brno v termínu 15. 6. – 3. 7.
  • Exit 6 na Průhonice – sjezd a nájezd na dálnici D1 nebude možný v termínu 4. 7. – 19. 7.
  • V srpnu bude na dva týdny uzavřen nájezd na dálnici D1 ze silnice II/101 od Říčan a Jesenice ve směru na Brno a doprava bude vedena po vyznačených objízdných trasách
  • Na konci srpna zasáhnou práce exit 2 Šeberov a Opatov ve směru do Prahy, práce však budou prováděné po jízdních pruzích, a tak by již neměly plynulost provozu omezovat zásadně
Přehled oprav D1 mezi Prahou a Mirošovicemi (2014–2020)

Další fáze oprav až do října 2020

Opravy dálnice D1 mezi sjezdy na Chodov a Pražský okruh budou i po 3. červenci pokračovat dalšími fázemi. Skončit by dle plánu měly v říjnu 2020. Harmonogram počítá s těmito body:

  • Oprava vozovky v km 5,3 – 9,4 včetně větví exitu 6 vpravo
  • Oprava vozovky v km 9,4 – 9,7 v rozsahu odbočovacích pruhů
  • Oprava vozovky v km 11,2 – 12,0
  • Oprava odpočívky Újezd u Průhonic vlevo
  • Oprava vozovek větví exitu 2 vlevo
  • Oprava vozovek všech přejezdů středního dělícího pásu v km 2,8 – 9,5
  • Výměna stožárů veřejného osvětlení a kab. rozvodů ve středním dělícím pásu v km 1,8 – 2,8
  • Výměna kabelových rozvodů a stožárů veřejného osvětlení
  • Doplnění svodidel v krajnici levého jízdního pásu v km 0,5 – 0,7 a podél připojovacích a odbočovacích pruhů exitu 2 vlevo

Zhotovitelem prací je společnost Eurovia CS. V termínu od července do října 2020 dokončí opravy započaté v roce 2019. Podle ŘSD je celková délka prací v rozsahu 210 dnů, cena 423 milionů korun.

Čtěte také

Úsek pod drobnohledem Zelené vlny

Situaci bude už od pátečního odpoledne 12. června a zejména pak od pondělí 15. června intenzivně sledovat i Zelená vlna. Úsek bude pod drobnohledem redaktorů, provoz bude přímo na místě monitorovat také motohlídka Zelené vlny. Aktuální dopravní zpravodajství poslouchejte na Radiožurnálu – nepřetržitě 24 hodin denně každou půlhodinu, během dopravních špiček po 15 minutách a při mimořádných událostech okamžitě.

autor: ZV
Spustit audio