Obce v kraji se obávají dopadů sociální reformy

8. prosinec 2011

Starostové v Moravskoslezském kraji dnes ministerským úředníkům vyčetli nepřipravenost sociální reformy. Novinky, které začnou platit od ledna, jsou podle některých připravené špatně a jejich příjemci se kvůli nim mohou dostat do velkých problémů. Největší obavy jsou ze zpožďování dávek a nového systému veřejných prací.

Nový systém vyplácení dávek může z některých klientů udělat bezdomovce, obává se Jana Holásková z obvodního úřadu Moravská Ostrava a Přívoz.

„Začátkem měsíce už jsme vypláceli například poukázky na úhradu nákladů na ubytování, takže máme obavy, jak lidé budou reagovat, když výplatu dostanou například koncem měsíce. Ty ubytovny například chtějí úhradu nákladů dopředu. Hrozí tam to, že se klienti dostanou na ulici,“ varuje Holásková.

Do problémů se mohou dostat i lidé, kteří sami neumí s penězi hospodařit a radnice jim proto vyplácely dávky průběžně. Teď bude všechno zajišťovat Úřad práce.

„Dávky, které se vyplácejí průběžně v daném měsíci, musejí být vyplaceny do konce tohoto měsíce. Nicméně většina dávek má splatnost do posledního dne měsíce následujícího po přiznání této dávky,“ potvrdila ředitelka ostravské pobočky Úřadu práce Yvona Jungová.

Strašákem je pro obce i veřejná služba. I ta přechází pod Úřad práce. Dlouhodobě nezaměstnaní v ní musejí odpracovat až dvacet hodin týdně, aby neztratili podporu.

„Teď když to budou ty služby na dvacet hodin, tak zaprvé potřebujete lékařskou prohlídku, potom poučení z bezpečnosti práce. Tak si to nedovedu představit. Nejsem si jist, že to bude mít dobrý přínos,“ myslí si starosta Slezských Pavlovic Jaroslav Šimáček.

Podle Yvony Jungové jsou ale obavy zbytečné. „Zaplatíme koordinátory veřejné služby a administrátory veřejné služby,“ ujišťuje Jungová.

Dávky se budou vyplácet příští rok na 22 pracovištích v regionu. S agendou si přitom musí poradit přibližně poloviční počet lidí než dosud.

Spustit audio

Více z pořadu