Nově pořízená auta IZS budou i v Česku mít červenomodré majáky

30. srpen 2018 11:29

Jednou z viditelných změn v silničním zákonu, která začne platit začátkem října, bude barva majáků vozidel integrovaného záchranného systému. Doteď mohla výstražná světla aut s právem předností v jízdě svítit jen modře. Od 1. října ale mohou hasiči, záchranka a policie, v kombinaci s modrou, používat na majácích i červenou.

Důvodem této změny v silničním zákoně je lepší viditelnost aut s právem přednosti v jízdě. „Červená barva je výborně vidět ve dne, modrá s tím má problémy a naopak a naopak ve tmě je líp vidět modrá a nesplývá s koncovými světly automobilu, zatímco ta červená ano,“ vysvětluje dopravní expert Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti.

Čtěte také

Právě kvůli lepší viditelnosti změny v zákoně vítá i vedoucí středočeských hasičů Martin Legner: „My jsme to zkoušeli a ta viditelnost červené barvy je zejména za zhoršených podmínek, jako je mlha, hustý déšť nebo sníh, lepší než viditelnost modrého světla. “

Legner ale dodává, že nové majáky hned 1. října nakupovat nebudou. „Pouze s nákupem nové techniky si budeme do podmínek dávat výstražné světelné zařízení červenomodré barvy.“

Postupně budou výstražná modro-červená světla na svých autech obměňovat taky záchranáři a policie, jak nám potvrdili jejich mluvčí.

autor: Jan Pastor
Spustit audio