Nové Město na Moravě žije biatlonem

11. únor 2024

Po víc než deseti letech se do Vysočina Areny v Novém Městě na Moravě vrátilo Mistrovství světa v biatlonu. Je to samozřejmě hlavně prvotřídní sportovní událost globálního dosahu. Ale pro Nové Město a vlastně i celou Vysočinu, má také obrovský ekonomický a kulturně-společenský význam. I když letos počasí zase nepřeje, očekává se 200 tisíc návštěvníků.

Ladislav Slonek mnoho let vedl lyžařský klub v Novém Městě na Moravě a organizoval závod Zlatá lyže, který je často zařazovaný do programu závodů Světového poháru.

Čtěte také

Pro Slonka je klasické lyžování a jeho historie bez nadsázky životní láskou. Po roce 1989 působil i jako děkan na Lesnické fakultě Mendelovy univerzity v Brně, takže je hrdý, že u počátků tohoto sportu na Vysočině stáli lesníci a také jeho dědeček, mistr tesař Adolf Slonek.

„V roce 1892 se poprvé objevil lesník Rudolf Gabessam na lyžích tažených koňmi. Předvedl je tak celé veselé lesnické společnosti. Když ho viděl jistý hostinský Kosek, rozhodl se, že si také lyže vyrobí. Tak podle toho, co stačil okoukat, začal vyrábět lyže, ale ono mu to nešlo,“ popisuje Slonek.

„Hlavně s ohýbáním špice měl problém. Dělal to v kuchyni v hrnci s horkou vodou, ale manželce došla trpělivost a vykázala ho i s jeho lyžemi. Zašel tedy za tesařským, stolařským a sekernickým mistrem Adolfem Slonkem do Rokytna. Pro něj nebylo problém něco takového okopírovat a vyrobit. Hostinský Kosek tak získal svůj první pár lyží.“

Čtěte také

A brzy se na Vysočině začalo na lyžích také závodit: 

„Máme záznam z prvních závodů v roce 1910. Mezi závodníky byla už tenkrát také jedna žena: jistá Marie Gregorová. Víme, že závodníci dostali určené body, které pod dohledem rozhodčích museli objet. Samozřejmě, že tenkrát neexistovalo žádné zařízení pro úpravu sněhu ani technický sníh, natožpak počítačové prognózy počasí jaké máme dnes. Závodníci prostě dostali určené body a ty objížděli.”

Zaostřeno tak míří do Vysočina Areny a jejího okolí. Hledá odpověď na otázku, jaká je budoucnost lyžování v době, kdy mu nepřeje nejen momentální počasí ale hlavně dlouhodobý klimatický výhled. Víc prozradí Vít Pohanka.

autor: Vít Pohanka
Spustit audio

Související