Ničeho nezákonného jsem se nedopustil. Martin Půta nerezignuje na funkci hejtmana Libereckého kraje

24. duben 2024 08:39

Martin Půta to oznámil před jednáním krajského zastupitelstva 23. dubna 2024. K odstoupení ho vyzvalo opoziční hnutí ANO v souvislosti s vyšetřováním korupce na libereckém magistrátu. V případu bylo obviněno 8 lidí. Půtovi policie zabavila mobil a notebook, z ničeho ho ale neobvinila.

Čtěte také

Krajské předsednictvo ANO vyzvalo písemně hejtmana Půtu k rezignaci v pondělí 15. dubna 2024. Na jednání krajského zastupitelstva 23. dubna už tuto výzvu nikdo ze zastupitelů ANO nezopakoval. Martin Půta před jednáním zastupitelů novinářům sdělil, že se pozice hejtmana vzdávat nebude.

„S kauzou Liberec ani s žádnou její medializovanou částí nemám nic společného. Snahu moji osobu s ní propojit považuji za další pokus mě politicky zlikvidovat. Jsem připravený policii poskytovat veškerou potřebnou součinnost. Ničeho nezákonného jsem se nedopustil a veškeré mé kroky byly a jsou vedeny zájmem Libereckého kraje,“ řekl Martin Půta.

Proč policie hejtmanu Půtovi zabavila mobil a notebook, odmítá Národní centrála proti organizovanému zločinu sdělit. Také krajské státní zastupitelství oznámilo, že bližší informace k tomu nelze v současné době zveřejnit.

Server Náš Liberec nicméně uvedl, že Půtu kriminalisté prošetřují kvůli krajskému projektu obří solární elektrárny v Ralsku na Českolipsku. Martin Půta tuto skutečnost nevyvrátil. Podle něj ale kraj postupuje při přípravě projektu transparentně a nic netají.

„Jsme ve fázi předběžných tržních konzultací, které ještě nebyly ukončeny. (…) Nejsme ještě ani rozhodnuti, jestli kraj bude investorem, nebo společníkem v nějaké firmě, nebo jestli pozemky pronajme. O tom budeme jednat v dalších měsících,“ vysvětlil hejtman.

Jediný problém v souvislosti se solární elektrárnou v Ralsku, před kterým kraj teď stojí, je zamítnutí žádosti o napojení elektrárny ve veřejnou distribuční síť. Kraj už tuto žádost podal dvakrát a pokaždé neúspěšně

„ČEZ distribuce to vyhodnocuje tak, že v tu chvíli kapacita sítě připojení podle výkonu elektrárny neumožňuje a proto to zamítá. To neznamená, že to v budoucnu nemůže být jinak, protože ta síť se neustále buduje. Nebo mohou vyhovět jen zčásti výkonu, nebo to můžeme rozdělit do etap. Jsou varianty, které pravděpodobně budeme zkoušet,“ popsal proces náměstek hejtmana Zbyněk Miklík z Pirátů.

ČEZ není jediným distributorem, takže není vyloučeno, že kraj zkusí i jiného dodavatele. Jasněji bude na konci května 2024, kdy už bude mít kraj k dispozici závěry z předběžných tržních konzultací, které vedl se čtyřmi případnými zájemci o výstavbu této solární elektrárny.

Spustit audio

Související